Socialdemokraterne forudser, at det kan blive dyrt for dansk erhvervsliv, hvis regeringens planer om at spare millioner på miljø- og klimaområdet bliver realiseret.

Det kommer til at koste arbejdspladser, hvis regeringen gør alvor af planen om at spare 340 millioner kroner på klima- og miljøområdet.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes klima- og energiordfører, Jens Joel (S), på baggrund af et notat fra Finansministeriet, der afslører planer om grønne millionbesparelser.

Notatet viser ifølge Information, at Venstre-regeringen vil svinge sparekniven på det grønne område for i alt 340 millioner kroner frem til 2019, og det vil blandt andet betyde færre penge til rådgivning om energibesparelser, naturgenopretning, statslige skovrejsning og grønne ildsjæle, påpeger Jens Joel.

»Der er utroligt mange job i den grønne omstilling, og jeg tror, at vi risikerer at miste mange arbejdspladser, hvis vi skruer ned for de ting, vi er allerbedst til, og som gør, at danske virksomheder tjener mange penge i udlandet,« siger den socialdemokratiske klima- og energiordfører.

Ifølge det fortrolige notat fra Finansministeriet, som Information har fået fingre i, vil regeringen blandt andet spare på den såkaldte klimapulje, der blev aftalt mellem den daværende SR-regering, SF og Enhedslisten under forhandlingerne om finansloven for 2015.

Det betyder blandt andet færre penge til projekter med varmepumper, der kan konvertere strøm fra vindmøller til varme på landets varmeværker.

Det er ifølge Jens Joel særdeles uheldigt, fordi det rammer den videreudvikling og innovation, der skal gøre os i stand til at udnytte vindmøllestrømmen bedre.

»Jeg er bekymret for, at den omstilling, vi er ved at lave lige nu, hvor vi bruger vindmøllestrøm bedre og mere effektivt, går i vasken, og mange arbejdspladser går tabt,« siger Jens Joel.

Spareplanen sender ifølge den socialdemokratiske ordfører også et uheldigt signal til resten af verden forud for FNs klimatopmøde i Paris til december.

Venstre-regeringen lægger nemlig op til at slække på flere klimamål, herunder målsætningen om at reducere CO2-udledningen med 40 procent i 2020.

»Hvis man skruer ned for klimamålene, sender det er et dårligt signal op til klimatopmødet. Og lige præcis nu, hvor den amerikanske præsident, Barack Obama, siger, at vi skal tage klimaet seriøst, så siger Danmark som stort set de eneste land, at vi skal skrue ned for ambitionerne,« siger Jens Joel, som mener, at planen sætter Danmarks førerposition på det grønne område over styr.