Det vækker ikke overraskende glæde hos Socialdemokraterne herhjemme, at deres søsterparti i Sverige søndag aften genvandt regeringsmagten. De har vundet på det samme, som det de danske sossere kæmper for, siger Morten Bødskov.

Mens Socialdemokraterne herhjemme kæmper med dårlige meningsmålinger og vælgerflugt, går det straks bedre i Sverige, hvor de røde faner skal smælde i de næste år, efter at de svenske vælgere gav den rødgrønne blok - med Socialdemokraterna i spids - godt og vel 43 af procent af stemmerne. Dermed bliver Stefan Löfven ny svensk statsminister.

Det vækker glæde hos de danske socialdemokrater, hvor EU-ordfører Morten Bødskov (S) kalder resultatet for »fantastisk«.

»Det er fantastisk. Nu får vi en socialdemokratisk statsminister i Sverige, og vi får en socialdemokratiskledet regering, der vil arbejde benhårdt for at få skabt flere arbejdspladser, mere vækst og få sikret bedre uddannelsesmuligheder,« siger Morten Bødskov.

Det borgerlige parti Moderaterna fik med den snart afgående statsminister Fredrik Reinfeldt en vælgerlussing af den slags, der vil synge i et par år. Syv procent gik partiet tilbage med knap sine 23,2 procent af stemmerne, mens Socialdemokraterna og Stefan Löfven sluttede med 31,2 procent, hvilket er en smal fremgang på knap en halv procent. Morten Bødskov mener, at de svenske socialdemokrater vandt på deres vision.

»De har vundet, fordi de har haft en bedre vision for Sveriges fremtid. Den borgerlige regering har ikke leveret, den har ikke fået Sverige sikkert nok igennem krisen,« siger Morten Bødskov og fremhæver ungdomsarbejdsløsheden som et af vores nabolands helt store problemer.

»Der er ikke blevet gjort nok for at sikre, at de unge fik et arbejde. De har meget stor ungdomsarbejdsløshed i Sverige og et efterslæb i forhold til at give de unge uddannelse,« siger Morten Bødskov.

Han sender også rosende ord af sted efter Stefan Löfven, som han betegner som dygtig til at forhandle resultater hjem. Og de evner vil der blive behov for, vurderer Bødskov.

»Han står over et generelle valgresultat, der giver et mindretalsregering, der sag til sag skal kæmpe sig til et flertal for sine forslag, Men har meget stor erfaring med at forhandle sig frem til resultater,« siger Morten Bødskov.