Vælgerne er hoppet fra Socialdemokraterne og rykket til især Dansk Folkeparti, viser en ny måling.

Socialdemokraterne er igen mindre end Dansk Folkeparti i en ny måling.

Målingen, der er foretaget af analyseinstituttet Wilke for Morgenavisen Jyllands-Posten, bygger på svar fra 989 repræsentativt udvalgte danskere.

Af dem svarer 18,3 procent, at de ville sætte deres kryds ud for Liste A, hvis der var valg i morgen. En lignende måling i januar gav Socialdemokraterne 21,6 procent af stemmerne.

Og til sammenligning står Dansk Folkeparti i den nye måling til at få 19,5 procent af stemmerne.

Ifølge en vælgeranalyse, Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, er størstedelen af Socialdemokraternes frafaldne vælgere rykket til Dansk Folkeparti, mens næstflest er rykket til Enhedslisten.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro (S), kalder tilbagegangen »træls«. Hun mener dog ikke, at hendes parti skal hente inspiration i den måde, Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), fører politik på.

»Han snyder, når han lover gratis busbilletter til alle ældre og meget andet, for han ved godt, at det ikke bliver til noget, når han samtidig peger på Løkke som statsminister,« siger Maja Panduro, der mener, at Dansk Folkeparti ændrer holdning, så snart der er stemmer i det, og stikker vælgerne blår i øjnene.

Selv forventer Kristian Thulesen Dahl ikke, at han kan fastholde det aktuelle niveau frem til næste folketingsvalg.

»Nej, det tror jeg ikke, at jeg kan. Men jeg vil arbejde benhårdt for, at vi får et resultat ved næste folketingsvalg, hvor vi ligger højere end ved det seneste valg,« siger han til avisen. Her fik partiet 12,3 procent af stemmerne.

Kristian Thulesen Dahl mener, at Dansk Folkepartis fremgang skyldes regeringens linje i salget af en andel af aktiebeholdningen i energiselskabet DONG Energy.

»Jeg er overbevist om, at ved næste valg bliver S større end DF. Det tror jeg fuldt og fast på. For de har en kæmpe valgkampsmaskine, de har flere penge at gøre godt med, og de har fagbevægelsen i ryggen. Det kan vi slet ikke matche. Og derfor vil de samle noget ind igen, og det vil de også i et vist omfang samle fra os,« siger han.