Folketingskandidat for Enhedslisten udtaler, at han godt kan »acceptere en væbnet revolution«. S advarer mod at stemme på partiet.

Socialdemokraterne lancerer nu et hårdt angreb på Enhedslistens demokratiske sindelag. Retsordfører Ole Hækkerup advarer vælgerne mod at stemme på et parti, der har medlemmer, som går ind for politisk revolution, gennemført uden om Folketinget, skriver Berlingske.

»Jeg vil advare imod at stemme på et parti som Enhedslisten, hvor fundamentalismen trives. De skylder deres vælgere et svar på, om de altid kan være sikre på, at deres stemme går til en kandidat, som bekender sig til demokratiet. Det kan man ikke, som det er nu i Enhedslisten,« siger Ole Hækkerup.

Han har læst Enhedslistens såkaldte årsmødehæfte, der indeholder de beslutninger, som partiet skal stemme om på denne weekends årsmøde på Docken i Københavns Nordhavn. Her fremgår det, at Enhedslistens delegerede i dag skal tage stilling til en »udtalelse om demokrati«, forfattet af blandt andre Københavns socialborgmester Mikkel Warming.

I udtalelsen hedder det, at Enhedslisten ønsker »en socialistisk omvæltning i Danmark«, men at kun et »overvældende flertal i befolkningen kan gennemføre et brud med kapitalismen«.

Fem andre medlemmer af partiet har sendt et ændringsforslag til afstemning, hvor en sætning ønskes pillet ud af beslutningen. Den lyder: »og dette flertal skal manifestere sig ved folkeafstemninger og fuldstændigt frie valg til repræsentative forsamlinger«.

De færreste i Enhedslisten regner med, at ændringsforslaget vedtages. Alligevel kalder Ole Hækkerup sagen »grotesk«.

»Det er udtryk for en fundamentalisme, som falder uden for vores normale demokratiske system. Jeg tror ikke, der er særligt mange vælgere, som er opmærksomme på, at de får det her med, når de stemmer på Enhedslisten. Jo stærkere partiet bliver, desto stærkere bliver denne gruppe altså også,« siger han.

Debatten på Enhedslistens årsmøde sker på baggrund af en række artikler, som Berlingske bragte sidste sommer, hvor medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse udtalte sig om deres syn på revolutionen.

Ledende kræfter i partiet ønsker at få slået fast, at Enhedslisten nok er et revolutionært parti, men samtidig fuldt ud bekender sig til demokratiet og frihedsrettighederne.

Jonathan Simmel er folketingskandidat for Enhedslisten – og ville som nummer ti på kandidatlisten blive valgt ind, hvis der var valg i dag, hvor Enhedslisten står til omkring 21 mandater.

Ved en vejledende urafstemning i partiet er han dog sendt ned på en 17. plads, og det er usikkert, hvor han står efter weekendens årsmøde.

Jonathan Simmel er medunderskriver på ændringsforslaget.

»Vi kan godt acceptere en væbnet revolution i Danmark, så længe vi holder fast i, at der skal være massiv folkelig opbakning,« siger Jonathan Simmel.

Hvordan kan du vide, at der er folkelig opbakning, hvis der ikke har været valg?

»Det kunne eksempelvis ske ved, at samtlige ansatte i Danmark nedlægger arbejdet og kræver regeringens afgang. De arabiske revolutioner var også uden et demokratisk valg, men det var stadig med opbakning i befolkningen.«

Er der ikke den forskel på Danmark og de arabiske lande, at vi har demokratiske valg hvert fjerde år, og de har diktatur?

»Jo, det er klart, at der er en gigantisk forskel. Vi har et demokrati, som langt fra er perfekt, men man kan ikke betvivle, at det er rimelig veludviklet. Nu begynder vi altså at snakke om nogle diffuse ting, som ligger mange år ud i fremtiden, men lad os da lade være med at afskære nogle muligheder, når vi ikke ved, hvordan samfundsomvæltningen kommer til at ske,« siger han.

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen støtter ikke op om ændringsforslaget, men tager afstand fra det.

»Hvis deres ønske er, at vi ikke skal gå ind for frie og demokratiske valg, så mener jeg, at det er helt ude i skoven. At sammenligne Danmark med Egypten og andre tidligere diktaturstater, det er jo helt skørt.«

Er der plads til de holdninger i Enhedslisten?

»Jeg kan slet ikke forestille mig, at deres ændringsforslag bliver vedtaget. Men når man er i Enhedslisten, så skal man naturligvis følge Enhedslistens politik,« siger Johanne Schmidt-Nielsen, der kun har hovedrysten til overs for Ole Hækkerups angreb.

»Mon ikke det skal ses i lyset af Socialdemokraternes historisk ringe meningsmålinger, og at Enhedslisten er det parti, som Socialdemokraterne har tabt absolut flest vælgere til,« siger hun.