Spænding om statsrådsmiddagen på Amalienborg i aften. Nøjes Dronning Margrethe med at byde på en tre-retters menu, eller serverer hun også en nyhed? 

Mystikken om den sjældent afholdte statsrådsmiddag, som Dronningen er vært for i aften kl. 20 på Amalienborg, har sat gang i spekulationerne på Slotsholmen, hvor en række ministerier og Christiansborg har til huse.

Vil Dronning Margrethe benytte anledningen til at afsløre sine planer for fremtiden, måske endda fremlægge en køreplan for sin abdikation, eller kan man forestille sig, at Hendes Majestæt vil komme med en officiel undskyldning for slaveriet på De Dansk-Vestindiske Øer, som Danmark solgte for 100 år siden?

Når den slags spekulationen er begyndt at florere, skyldes det flere ting.

For det første er det kun tredje gang i 17 år, at Kongehuset inviterer til en statsrådsmiddag. De gange det er sket siden årtusindskiftet, har middagen markeret, at noget stort var på vej. I 2009 var anledningen Anders Fogh Rasmussens farvel til dansk politik, og i 2003 handlede det om Kronprins Frederiks forlovelse med australske Mary Donaldson. Denne gang synes der ikke at være nogen oplagt anledning, med mindre Dronningen bare gerne vil fejre regeringen, inden det er for sent. Hvad man så ellers skal lægge i det.

For det andet har det vakt undren, at regeringens koordinationsudvalg trådte ekstraordinært sammen for et par dage siden, og det har givet næring til mystikken. Fik regeringens mest betroede ministre en fortrolig orientering?

Både Kongehuset og regeringen har været yderst fåmælte om anledningen til Dronningens middag, der holdes i en eksklusiv, lukket kreds med Kronprinsparret og ministrene.

Og hvis det viser sig, at Dronning Margrethe eller Lars Løkke Rasmussen har en stor nyhed på vej, vil de da også holde det hemmeligt, så længe de kan. Det siger BT's politiske kommentator Søs Marie Serup.

»Ligesom når man er kandidat til en international toppost, vil man typisk afvise, at noget stort er på vej - lige indtil det punkt man ikke længere kan,« siger hun.

BT har bedt to historikere vurdere, om der kan være hold i spekulationerne.

Scenarie 1:

Dronningen vil takke ministrene

Kongehuset siger til BT, at det har en ambition om at afholde mindst en statsrådsmiddag i hver regeringsperiode. Det oplyser dets presseafdeling, som derudover ikke vil levere flere detaljer.

Ifølge kongehus-ekspert og historiker Lars Hovbakke kan statsrådsmiddagen da også forløbe uden videre dramatik, hvis Dronningen blot har inviteret for at kvittere for hendes samarbejde med ministrene i Statsrådet.

»Der er gået otte år siden sidste statsrådsmiddag, og det kan i sig selv være anledningen. Kongehuset plejer at invitere, når statsministeren har siddet et stykke tid – som nu. Så kvitterer dronning Margrethe for et godt samarbejde med ministrene,« siger Lars Hovbakke.

Scenarie 2:

Dronningen siger undskyld

En af spekulationerne på Christiansborg er, at Dronning Margrethe i anledning af 100-året for salget af De Dansk Vestindiske Øer vil give en officiel undskyldning for den danske fortid med slaveri.

Men allerede ved årsskiftet gav statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin nytårstale en form for undskyldning, da han kaldte perioden med slaveri for skamfuld.

Derfor anser historiker og Dansk Vestindien-ekspert Per Nielsen det ikke for sandsynligt, at man nu vil gå længere end de formuleringer, statsministeren brugte.

»Når statsministeren har valgt de ord, har det været med stor omtanke. Der er ikke noget, der lægger op til, at man skulle ændre den formulering,« siger Per Nielsen, der har forsket i Dansk Vestindiens historie på Nationalmuseet.

Historiker Lars Hovbakke vurderer, at en undskyldning fra Dronningen godt kunne komme i forbindelse med en statsrådsmiddag. Men omvendt er der på den borgerlige fløj delte meninger om, hvorvidt det er en god idé at undskylde for perioden, siger han.

Scenarie 3:

Dronning Margrethe frasiger sig tronen

En anden spekulation fra Christiansborg går på, at Dronning Margrethe i aften vil meddele, at hun giver tronen videre til Kronprins Frederik.

Kongehus-ekspert og historiker Lars Hovbakke anser det dog for højst usandsynligt, at dronningen i aften meddeler sin abdikation.

»Det er 99,9 procent sikkert, at Dronningen ikke abdicerer. Hun har efterhånden sagt så mange gange, at hun agter at blive siddende, til hun dør,« siger Lars Hovbakke, der mener, at Dronning Margrethe er ekstremt bevidst om den danske kongefamilies tradition for, at regenten normalt sidder til sin død.

»Den sidste regent, der gik af før tid, var Christian d. 2, der blev tvunget ud af landet efter et oprør mod ham. Og den sidste regent, der frivilligt gik af, var Erik Lam helt tilbage i 1146.«