SF og Enhedslisten håber, at den voksende socialdemokratiske modstand mod regeringens dagpengekurs gør det muligt at lempe reglerne i forbindelse med de kommende finanslovforhandlinger.

Enhedslisten og SF glæder sig over, at der i den socialdemokratiske folketingsgruppe er massivt ønske om at lempe dagpengereglerne, hvad regeringen ellers nægter.

»Det er glædeligt, og det giver visse muligheder. Det betyder, at vi holder fast i, at det er en høj prioritering for os, og at det er noget, vi mener meget alvorligt,« siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø).

Berlingske har talt med 30 medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe, og 18 af dem ønsker ændringer af dagpengereglerne. Flere ser gerne, at der sker noget på området i forbindelse med finanslovforhandlingerne.

Meldingerne fra den socialdemokratiske folketingsgruppe kommer ikke bag på gruppeformand Jonas Dahl (SF).

»Jeg er ikke overrasket over, at der også er socialdemokrater, der har åbne øjne og kan se, at der er tusindvis af familier, der er blevet ramt af dagpengereformen, og der selvfølgelig er behov for at gøre noget«.

Både SF og Enhedslisten håber, at de socialdemokratiske toner gør det lettere at finde en løsning på dagpengeområdet i forbindelse med finanslovforhandlingerne.

»Jeg vil da være en smule forundret, hvis en socialdemokratisk ledet regering går ind i en valgkamp, uden at have gjort noget for de op mod 60.000 danskere, der står til at miste dagpengeretten inden udgangen af 2015,« siger Jonas Dahl.

Christian Juhl supplerer:

»Nu er Helle Thorning jo en stædig kvinde og en hård statsminister, og hun har ikke en mindre hård økonomiminister ved sin side, så jeg tør ikke sige, om det er blevet mere sandsynligt med ændringer efter dagens udmelding. Jeg kan håbe det, og vi er klar, hvis hun besinder sig og får lyst til at finde en løsning«.

Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, mener, at den socialdemokratiske modstand mod regeringens dagpengekurs fortæller historien om en svækket og isoleret statsminister.

»Der tegner sig et billede af en statsminister, som er ekstremt isoleret i forhold til sit parti og bagland. Det er helt tydeligt, at smertegrænsen er ved at være overskredet langt ind i partiet,« siger han og tilføjer:

»Helle Thorning-Schmidts autoritet skrider i øjeblikket, fordi det er tydeligt, at folk ikke retter ind. De holder ikke inde med deres kritik, men lufter den i fuld offentlighed«.

Det voksende krav i Socialdemokratiet om ændringer af dagpengesystemet giver ifølge Thomas Larsen Enhedslisten og SF blod på tanden til at kæmpe endnu hårdere for ændringer af systemet.

»Enhedslisten og SF vil køre på med fuld kraft, fordi de kan fornemme, at der er betydelig uro i Socialdemokratiet. De to partier forfølger en dobbeltstrategi,« siger han og uddyber:

»De prøver rent indholdsmæssigt at presse regeringen til at gøre noget for de mest sårbare ledige. Parallelt skal man heller ikke tage fejl af, at begge partier er gået på strandhugst efter socialdemokratiske vælgere«.

Regeringen har nedsat en kommission, der skal kigge på dagpengesystemet og senest ved udgangen af 2015 komme med sine anbefalinger.