Hvordan skal desperate unge få lettere adgang til praktikpladser, når firmaer samtidig får kontant belønning for at ansatte arbejdsløse som voksenlærlinge?

To af regeringens powerkvinder har tilsyneladende glemt at tale sammen. Det skriver Avisen.dk.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kritiseres fra flere sider af folketingssalen for at spænde ben for undervisningsminister Christine Antorinis (S) forsøg på at komme praktikproblemet til livs.

- Det tyder på, at ministrene slet ikke koordinerer deres indsats. Det er både dumt, fordi det risikerer at være spild af penge, men mest fordi man risikerer at svigte de unge, som har brug for hjælp, siger uddannelsesordfører Merete Riisager fra Liberal Alliance til Avisen.dk.

Kritikken kommer efter at de to ministre i løbet af den sidste måned har lanceret initiativer, der stritter i hver sin retning.

Først smed Mette Frederiksen ’Ungepakken’ på gaden, som på trods af navnet blandt andet afsætter 177 millioner kroner i bonus til virksomheder, der tager ufaglærte ledige som voksenlærlinge.

Straks efter finanslovsudspillet lød det fra partifællen Christine Antorini, at flere praktikpladser skal koncentreres om elever under 25 år, mens ufaglærte voksne i højere grad skal uddannes inden for voksen- og efteruddannelsessystemet.

Ifølge Danske Erhvervsskoler er det nøjagtig de samme pladser, som voksne og unge kommer til at slås om. »En voksenlærling, der kommer i lære som mekaniker udkonkurrerer en 16-årig, der står i kø til den samme plads,« siger direktør Lars Kunov til Avisen.dk.

Erhvervsskolerne mener, at regeringen burde koncentrere sig om at løse praktikpladsproblemet, før man kaster ekstra penge efter tilskud til voksenlærlinge.

- Nu ser vi en indsats fra Beskæftigelsesministeriet, som underminerer den dagsorden, siger Lars Kunov. Heller ikke Enhedslisten er blevet indviet i, hvordan regeringen forventer at få flere voksenlærlinge og flere praktikpladser til unge på samme tid.

- Det er et skidegodt spørgsmål, som jeg håber, at ministrene kender svaret på, siger undervisningsordfører Rosa Lund.

Børne- og Undervisningsminister Christine Antorini afviser, at Mette Frederiksens indsats saboterer hendes løsning på praktikproblemet.

- Der er tale om to indsatser med to forskellige mål og tidshorisonter, skriver hun i en mail til Avisen.dk. Målet med ungepakken er på kort sigt at hjælpe unge i job, forklarer Christine Antorini.

Målet om målretning af erhvervsuddannelser mod unge skal derimod bane vej for, at flere voksne og unge i fremtiden kan få en uddannelse.

Mette Frederiksen mener, at arbejdsmarkedet er bredt nok til at rumme både voksne og unge.

- Det er en falsk modsætning at stille op, siger hun.

Beskæftigelsesministeren understreger, at voksenlærling-ordningen i ungepakken handler om at løfte ledige, der aldrig fik taget sig en uddannelse, og derfor kan få ekstra svært ved at genvinde fodfæstet på arbejdsmarkedet.

- At gøre dét til et problem, samtidig med at vi løfter og målretter erhvervsuddannelserne og skaffer flere praktikpladser for de helt unge, er forkert, siger hun til Avisen.dk.

I juli stod 11.100 unge i kø til en ’rigtig’ læreplads i en virksomhed. De fleste må i stedet tage en såkaldt skolepraktik, men 3.700 elever enten kan eller vil ikke nøjes med en skolepraktik.

BNB