Det vækker hård kritik fra Enhedslisten og Radikale, at regeringen vil sløjfe en pakke på 250 millioner til landets fødeafdelinger.

Landets fødeafdelinger trænger til et markant løft, og derfor vækker det undren hos flere partier, at regeringen lægger an til at droppe en pulje på en kvart milliard kroner, der skulle løfte kvaliteten på området fra 2015 til 2018.

Hos Radikale mener sundhedsordfører Lotte Rod (R), at Venstre lader de gravide betale regningen for sine løfter i valgkampen.

»Jeg er rigtig ked af, at det åbenbart er de gravide, der skal betale for Venstres valgløfter om at skære ned. Jeg vil gerne vide, hvad Venstre forestiller sig, for der er jo et behov for at få flere penge på fødeafdelingerne,« siger Lotte Rod.

Berlingske kan søndag fortælle, at regeringen har droppet videreføre et sundhedsinitiativ fra den tidligere SR-regering, der ville give 250 millioner ekstra til landets fødeafdelinger. Det fremgår af den aftale, regeringen netop har vedtaget med landets regioner.

Fødeafdelingerne har været under hårdt pres de seneste år, selvom antallet af fødsler er faldet markant de seneste ti år. Ifølge Jordemoderforeningen er en af forklaringerne, at der skal favnes bredere i dag på afdelingerne, hvor jordemødre i perioder erstatter læger og sygeplejersker.

Arbejdet er heller ikke blevet lettere af, at de kvinder, der føder, generelt er blevet ældre.

»Flere er ældre, flere føder efter fertilitetsbehandling, og der er generelt mange flere indgreb på forskellig måder ligesom pasningsbehovet er steget. Så det giver ikke mening at lave en antalsbedømmelse,« siger foreningens formand, Lillian Bondo.

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix (Ø), vil nu kalde ministeren i samråd, for at få klarhed over sagen.

»Det er et fatalt svigt over for de gravide kvinder, som i dag skal føde på fødeafdelinger med et ekstremt presset personale. Vi hører eksempler med kvinder, som starter fødslen uden en jordemoder, kvinder, som ikke bliver syet efterfølgende på grund af tidspres, og et arbejdsmiljø, hvor personalet er ved at gå ned. Det fører til farlige situationer,« siger hun.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) ønsker ikke at udtale sig i sagen, og men Venstres politiske ordfører fastholder, at der endnu ikke er blevet droppet nogen penge.

»Venstre ønsker at prioritere sundhedsområdet. Det kan man også se på den aftale, regeringen har lavet med Danske Regioner. Hvordan den yderligere prioritering af sundhedsområdet kommer til at se ud, der må vi vente på udspillet til finansloven, før vi kan sige noget,« siger Jakob Ellemann Jensen (V).

Hos regeringens støttepartier, Liberal Alliance og Danske Folkeparti, har man fortsat en forventning om, at fødselsafdelingerne vil få tilført de nødvendige midler.

»De sidste ansøgninger fra regionerne er først kommet ind nu. Og mig bekendt er pengene de på vej, når de bliver færdigbehandlet. Resten af puljen for 2016 til 2018 skal så tages op til finanslovsforhandlingerne,« siger sundhedsordfører, May-Britt Kattrup (LA).

Dansk Folkeparti forventer, at finansloven vil øremærke penge til fødselsafdelingerne.

»Området har da helt klart brug for et løft. Vi har Sundhedsstyrelsens retningslinjer, som, vi kan se, ikke bliver fulgt på alle fødeafdelinger, og det skal de,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt.