De fleste nordafrikanske drenge, der lige nu skaber problemer på danske asylcentre, kan nok ikke få asyl.

København. Stofmisbrug, vold, kriminalitet og prostitution.

Det danske asylsystem er efterhånden så presset af en gruppe omrejsende nordafrikanske unge, at organisationen Røde Kors forsøger at gøre opmærksom på, hvor store udfordringer den nordafrikanske gruppe reelt medfører.

Røde Kors driver en lang række asylcentre, blandt andet Center Sandholm ved Allerød. Centret huser de nordafrikanske drenge i 16-17-årsalderen.

Siden begyndelsen af 2015 har centret registreret cirka 780 drenge fra blandt andet Marokko, Algeriet og Libyen.

Og siden sensommeren 2016 er det daglige gennemsnit af nordafrikanske drenge gået fra godt 10 til op mod 40 drenge. Det oplyser Center Sandholm.

- Problemerne de seneste måneder er vokset i takt med det stigende antal, siger funktionsleder i Røde Kors Jannich Bisp, chef for afdelingen for uledsagede unge (UMI), til Berlingske.

- De fleste tager stoffer, som de finansierer med kriminalitet som butikstyveri og indbrud, mens nogle få ernærer sig ved prostitution.

- Havde det været danske drenge, var de for længst kommet på institution. Dette er en gruppe, som står helt ved siden af dem, vi kender, og som sætter systemet skakmat, siger han.

I 2009 registrerede Røde Kors de første unge nordafrikanere i asylsystemet. Gruppen er sporadisk blevet omtalt i medierne i 2016. Men drengene volder nu så store problemer, at Jannich Bisp opfordrer til, at nogen tager ansvar for drengene.

- Vi er nødt til at gøre opmærksom på, at vi står med denne gruppe meget sårbare unge, siger han til Berlingske.

Drengene på den særlige afdeling for såkaldt uledsagede mindreårige lever ofte et liv præget af stofmisbrug, kriminalitet og vold.

Store dele af drengene forlader Center Sandholm om aftenen for at tage ind til København. Ofte vender de tilbage til Center Sandholm stærkt påvirkede af stoffer, nogle med fyldte rygsække.

- Vi kan konstatere, at gruppen af uledsagede mindreårige fra Center Sandholm i stigende grad laver kriminalitet som for eksempel indbrud, tyveri og besiddelse af stoffer.

- Det er dog sjældent, at der er tale om grov kriminalitet, siger Freddy Bech Jensen, vicepolitiinspektør hos Nordsjællands Politi, til Berlingske.

De nordafrikanske uledsagede asylbørn fylder relativt lidt, hvis man alene måler på antallet af børn i det europæiske asylsystem. I 2015 søgte flere end 96.000 uledsagede mindreårige asyl i Europa. 1415 kom fra nordafrikanske lande.

Langt de fleste af de nordafrikanske drenge er ikke tæt på at kunne få asyl i Danmark - eller andre EU-lande. De forsvinder fra systemet i løbet af få uger, typisk inden deres asylsag er færdigbehandlet.

/ritzau/