Den radikale »sådan er det jo«-linje i forhold til dagpengene er ligeså meget Morten Østergaards, som den er Margrethe Vestagers, vurderer politisk kommentator. Fagbevægelsen og SF kan derfor godt glemme ønsket om en løsning.

»Sådan er det jo,« sagde Margrethe Vestager (R) for to år siden om udsigten til, at tusindvis af ledige ville ryge ud af dagpengesystemet.

Og ordene kunne ligeså godt have været Morten Østergaards (R) - Vestagers efterfølger som de Radikales politiske leder - lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Derfor kan SF og fagbevægelsen godt skrue gevaldigt ned for deres forventninger til, at en ny mand på lederposten hos de Radikale kan sikre dagpengelempelser.

»Morten Østergaard er jo ikke en økonomisk slapper. Han har kørt et meget tæt parløb med Margrethe Vestager, hvor de har været fuldstændig enige om den økonomiske linje, de har fået regeringen til at føre. Og den tror jeg ikke, at Morten Østergaard har nogle planer om at ændre eller slække på,« siger Thomas Larsen.

Både SF, FOA og FTF lufter i mandagens udgave af Børsen et håb om, at Morten Østergaard vil tage dagpengelettelser med til finanslovforhandlingerne.

Men når fagbevægelsen og venstrefløjen offentligt går sammen for at lægge et dagpengepres på den nye radikale leder, vil det have den fuldstændig modsatte effekt, vurderer den politiske kommentator.

»Det kan i virkeligheden give bagslag og ende med at gøre ham mere stålsat og få ham til at stå endnu mere fast på de klassiske radikale positioner. Sagen er, at hvis der bliver bygget et stort pres op på ham i den kommende tid, og hvis mange aktører - især i fagbevægelsen, men også på venstrefløjen - begynder at køre stormløb mod ham, så vil han jo ligne en svag partileder, hvis han giver efter,« pointerer Thomas Larsen.

Han tror derfor, at den røde dagpengedrøm har størst sandsynlighed for at blive til virkelighed, hvis venstrefløjen og fagbevægelsen forsøger at finde nogle løsninger mere diskret i stedet for at mobilisere et offentligt mediepres på Morten Østergaard.

SFs gruppeformand, Jonas Dahl (SF), har noteret sig, at den nye radikale leder i forbindelse med sin udnævnelse søndag adresserede, at han er optaget af de mange tusinde ledige, der står på kanten af arbejdsmarkedet.

»Og jeg håber da, at Morten Østergaard vil lytte til det, men det er ikke fordi, jeg hverken er mere eller mindre fortrøstningsfuld, efter man nu har skiftet formand i Radikale Venstre,« siger han dog.

SF vil fortsat tage et ønske om dagpengelempelser med til finanslovforhandlingerne, fortæller Jonas Dahl. Og formand for fagforbundet FTF Bente Sorgenfrey understreger, at hun også håber, at et radikalt magtskifte kan åbne for nye dagpengedrøftelser.

»Jeg hører Morten Østergaard have en lillebitte åbning. Den er lillebitte, men den skal da forsøges udnyttet. Så jeg synes klart, man skal udnytte, at de Radikale er i en ny situation,« siger hun.

Morten Østergaard selv står dog fast:

»Jeg har stået last og brast med Margrethe nu i syv år i alle væsentlige beslutninger, og derfor er der ikke nogen ændringer i forhold til den førte politik. De reformer, vi har lavet og arbejdet for, det er dem, der gør, at vi nu kan investere i vores fælles velfærd, og at der er flere, der kommer i arbejde. Derfor holder vi reformkursen.«