Kritikpunkterne hagler ned over Skat i Rigsrevisionens beretning om statens seneste årsregnskab. Skatteministeren erkender, at der fortsat er problemer med et nyt inddrivelsessystem.

Sidder du hvert år og kæmper med din forskudsopgørelse, selvangivelse eller restskatteregninger? Så vil du sandsynligvis kunne nikke genkendende til, at skat er en svær og kompliceret størrelse. Og det er det åbenbart også for Skat selv.

Endnu en gang bliver Skat og Skatteministeriet kritiseret i skarpe vendinger af Rigsrevisionen, der for nylig afgav deres årlige beretning om revisionen af statsregnskabet for 2013. Der er fortsat problemer med inddrivelsen af skattegæld, der vokser og vokser, en række gældssager er af den grund blevet »utilsigtet forældede«, og mere generelt har regnskabsforvaltningen i Skat været »usædvanlig svag og mangelfuld«, lyder det blandt andet. Det skriver B.dk.

Beretningen fra Rigsrevisionen er da også fulgt op af lige så hårde ord fra Statsrevisorerne, der i deres beretning til Folketinget påtaler, at det er en kritik, der nu gentages »for sjette år i træk«.

Formanden for de politisk valgte statsrevisorer, Peder Larsen (SF), mener, at Skat får »en øresønderrivende kritik« af Rigsrevisionen, som har indledt en dybere kulegravning af området. En såkaldt generel forvaltningsrevision, som Peder Larsen kun har oplevet et fåtal af gange i sine 23 år som statsrevisor.

»Det er for at undersøge, hvorfor der er så mange møgsager i skat? Og hvorfor bliver der ved med at være en ophobning af møgsager? Man skulle tro, at man kunne få dem afviklet, men problemet er, at år efter år står det værre og værre til,« siger han og fortsætter:

»Hvis jeg lægger statsrevisorkasketten og bare er borgeren Peder Larsen, så synes jeg altid, at det er lidt værre, når der ikke er styr på tingene i instanser som politiet og skat, der i den grad kommer efter os andre, hvis vi ikke har styr på vores.«

Helt centralt i kritikken står Skats inddrivelse af restancer – altså de penge, som borgere og virksomheder skylder i skattebetalinger. Ifølge Skat selv havde staten ved årsskiftet 64,5 mia. kroner ude at svømme i restancer, men rent faktisk kan beløbet værre langt højere – for ifølge Rigsrevisionen er opgørelsen »i endnu højere grad end i tidligere år behæftet med væsentlige usikkerheder«. Det betyder, at der potentielt kan være tale om ca. 75 mia. kroner i manglende skattebetalinger.

Skat har ifølge beretningen »betydelige problemer« med implementeringen af det nye it-system EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem), der har været undervejs i seks år, blev søsat i efteråret 2013 og løbende har været hårdt plaget af både fejl og forsinkelser. Netop it-problemerne fremhæves som én af hovedårsagerne til, at Skat ikke har kunnet løse inddrivelsesopgaverne på tilfredsstillende vis.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S), der i september i år overtog det problemramte ministerium som den femte minister på godt tre år, erkender imidlertid, at problemerne med EFI endnu ikke er helt udryddet.

»Det er jo kendt for alle, at Skat har haft problemer med EFI i adskillige år og stadig har det. Nu er EFI kommet i gang, om end i et langsomt gear. Jeg er overbevist om, at Skat gør, hvad de kan, for at få det i et højere gear, og både Skats ledelse og Skatteministeriet følger udviklingen tæt. Næppe nogen i skattesystemet vil underkende betydningen af at få EFI i fuld drift,« udtaler ministeren i en skriftlig kommentar.

Kritikken af Skats utilstrækkelige inddrivning af skattegæld er langt fra ny. Rigsrevisionen rettede første gang kritik af forvaltningen af inddrivelsesstrategien tilbage i 2008, og siden da er udviklingen blevet fulgt løbende – og kritik gentaget påny. Den konservative statsrevisor Lars Barfoed fastslår, at udviklingen i Skat vil blive gransket nøje, indtil der er fuldstændig orden i sagerne.

»Vi vil løbende blive orienteret af Rigsrevisionen om denne her sag, indtil den er bragt på plads. Overordnet set er det naturligvis meget kritisabelt, at man gentagne gange, og over en længere årrække, ikke er i stand til at rette op på det, der er påtalt for længe siden fra Rigsrevisionens side. Det er derfor, at vi er så skarpe i vores kritik,« siger han.

Helt konkret betyder den manglende inddrivning af skattegæld blandt andet, at omtrent 88.000 sager er blevet »utilsigtet forældet« i perioden fra oktober 2012 til udgangen af 2013. Omsættes det til kroner og ører, vil det sige, at staten er gået glip af ca. 902 mio. kroner i skatteindtægter. En konsekvens, som Folketinget blev gjort opmærksom på i maj i år, da Skat offentliggjorde et notat over, hvor meget det har kostet kommunerne og statskassen, at det nye, elektroniske inddrivelsessystemet har været forsinket.

Politikere fra flere partier sparede ikke på de krasse gloser i den forbindelse, og daværende skatteminister Morten Østergaard (R) måtte i et samråd stå på mål for den højspændte kritik.

Skat har dog over for Rigsrevisionen oplyst, at selvom de pågældende sager ikke var blevet forældede, ville hovedparten af restancerne ikke kunne inddrives – så de altså, uanset hvad, ville udgøre et reelt tab for statskassen.