I forbindelse med udnævnelsen af Margrethe Vestager har det uden tvivl spillet en rolle, at hun er kvinde, siger tidligere EU-kommissær Ritt Bjerregaard.

Udnævnelsen af Margrethe Vestager (R) til Danmarks nye EU-kommissær er en god nyhed for Danmark. Som kvinde, der kommer direkte fra regeringstoppen, har hun alle muligheder for en tung post.

Men det er en dårlig nyhed for Socialdemokraterne, der vil gå glip af vigtigt viden, siger tidligere EU-kommissær Ritt Bjerregaard (S).

»I EU-systemet tæller det, at Margrethe Vestager kommer direkte fra regeringen og har siddet som nummer to. Det spiller en rolle at hun er kvinde, fordi kommissærerne skal godkendes af Europa-Parlamentet, som er meget mere ligestillingsorienterede, end vi er i Danmark,« siger hun.

»Parlamentet ville ikke være tilfredse med, at der ikke er nok kvinder. Så Juncker (kommissionsformanden, red.) har til opgave at skaffe flere kvalificerede kvinder,« siger Ritt Bjerregaard.

Den tidligere kommissær mener, at Margrethe Vestager er kvalificeret til en tung post i EU-Kommissionen. Men der er også socialdemokrater, der er kvalificerede, fastslår hun.

»Nicolai Wammen (S) har haft meget med systemet at gøre, fordi han har været europaminister. Dan Jørgensen (S) kommer lige fra parlamentet og kender det vældig godt. Mette Gjerskov (S) kender det godt, fordi fødevareministeren er den, der har de fleste møder i EU. Så det er ikke fordi, der ikke er nogen kvalificerede. Men der er ingen af dem, der kommer op på højde med Margrethe Vestager i forhold til, hvordan EU vurderer det,« siger Ritt Bjerregaard.

Hun kalder det en klar fordel for Danmark, at Vestager tager til EU, fordi hun vil kunne erobre indflydelse i systemet. Men fordelene ved at få en tung post på danske hænder vil tilfalde de Radikale og ikke Socialdemokraterne.

»Det er klart, at man som kommissær er uafhængig af regeringen. Men man holder jo ikke op med at være radikal eller socialdemokrat. Man har en større loyalitet mod det parti, man kommer fra. Og der kan man bruge den information, man får i EU-systemet, til at forme partiets politikker,« siger Ritt Bjerregaard.

»Det får ikke de store konsekvenser for Socialdemokraterne, når man er i regering, men det kan spille en større rolle, når man er i opposition. Når man er i regering, har ministrene direkte kontakt med kommissæren, men når man er i opposition, er der kun kontakt via Europaudvalget. Så hvis partiet kommer i opposition efter næste valg, så kan det spille en ganske stor rolle,« siger hun.