Der skal gennemføres en større undersøgelse af Kulturministeriets økonomi efter sagen om Uffe Elbæks arrangementer på sin mands arbejdsplads.

Den nu tidligere kulturminister Uffe Elbæks (R) yndlingsord, er generøsitet. Det fortalte han i juli til P1s sprogminuttet.

Men der er muligvis blevet smagt lidt for meget for Elbæks yndlingsord, mens han stod i spidsen for Kulturministeriet, lyder meldingen fra Folketingets statsrevisorer. Deres gennemgang af sagen, der endte med at få ministeren til at gå af, peger nemlig på, at der har været mere rod i ministeriet under Elbæks ledelse. Der kan være blevet skruet uventet op på udgifterne til møder og repræsentation, og derfor har statsrevisorerne nu bedt Rigsrevisionen undersøge Kulturministeriets økonomi.

- Vi har indikationer på, at man har været mere large i 2012, end man har været tidligere, og vi har ikke fundet nogen begrundelse for, at der skulle være basis for et højere niveau (af udgifter, red.) i 2012 end tidligere, siger statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF).

Rigsrevisionen skal i sin undersøgelse klarlægge, om Uffe Elbæk har været vidende om de øgede udgifter, mens han har stået i spidsen for ministeriet. Hvor stort et beløb, der kan være tale om, er uklart, men det understreger blot behovet for en tilbundsgående undersøgelse, mener statsrevisor for Venstre, Kristian Jensen.

- Det, vi har fået afdækket i forløbet indtil nu, viser, at det er nødvendigt at lave en bredere undersøgelse. Det er nødvendigt at kulegrave hele ministeriets område for møde- og repræsentationsudgifter. Vi har ikke fået afdækket en størrelsesorden, men vi har fået afdækket et forløb, der peger på, at der har været decideret rod i regnskaberne i forbindelse med deres mødeaktivitet og deres repræsentationsaktivitet, og det er vi simpelthen nødt til at få undersøgt. Det er en større omgang, end det virkede til bare for få dage siden, siger han.

Rigsrevisorerne skal desuden undersøge stridens kerne; de fem arrangementer, Uffe Elbæk holdt på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor hans mand er ansat. De skal vurdere, om Uffe Elbæk var inhabil, og om omkostningerne ved arrangementet var rimelige.

De nye oplysninger i sagen understreger, at det er en alvorlig sag, siger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

- Det betyder, at alvoren skærpes og at der var noget at komme efter. Han kommer til at stå tilbage som en minister, som man har kunnet stille endnu større spørgsmålstegn ved, hvis det viser sig, at der er flere uregelmæssigheder, forklarer han.

Thomas Larsen medgiver, at Uffe Elbæk ikke nødvendigvis har haft kendskab til det påståede regnskabsrod - men det burde hans embedsmænd have haft hånd i hanke med, mener han.

- Jeg har undret mig over, at ministeriet ikke har været dygtigere til at rådgive ham og til at gribe ind. Det her forløb tyder på, at ministeriet som sådan også har svigtet, og der er blevet begået fejl i embedsværket, uddyber han.

Uffe Elbæk gik af i sidste uge efter beskyldningerne om nepotisme. Samme dag indbragte Folketingets Kulturudvalg sagen for statsrevisorerne.

Berlingske Nyhedsbureau har uden held forsøgt at få en kommentar fra Uffe Elbæk.