Forbrydelser bliver bedre opklaret bag computeren, men det har betydet færre betjente på gaden, og det skaber utryghed

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen har selv for år tilbage oplevet det, som mange i provinsen frygter. Et indbrud i deres hjem. Trine Bramsen kom endda hjem til sin bolig på Thurø i det sydfynske øhav, mens tyven var i hjemmet.

»Indbrudstyven stod inde bag gardinet, og gemte sig og så stak han af. Han var en narkomantype, og han nåede kun at stjæle et glas med 50 ører, og min farfars gamle pung uden indhold. Men bagefter syntes jeg, at det var lidt uhyggeligt, han havde stået bag gardinet. Det er også absurd, at det kun er ca 6 pct. af alle indbrud, der opklares. Og det er jo de mest ynkelige typer, man fanger,« siger Trine Bramsen.

En Gallupmåling for BT viser, at 36 pct af danskerne ikke synes, politiet lever op til forventningerne, og 24 pct føler sig svigtet af systemet.

Det kan Trine Bramsen godt forstå.

»Jeg forstår den følelse af utryghed, og det er noget, vi politkere skal være meget opmærksomme på,« siger hun og forklarer, at politikernes og politiets jagt på bedre opklaringsprocenter er kommet til at skabe større utryghed.

»Vi er gået meget efter den politiindsats, der virker. Og det er ikke patruljering ude lokalt. Det er de centrale enheder og det analytiske arbejde bag skærmen, og det har vi de senere år baseret meget af politiindsatsen på. Men vi har glemt trygheden og hvad nærværet af politi faktisk betyder.«

 

»Vi står med et dilemma, for vi vil gerne både bevare den politiindsats, der virker og opklarer forbrydelserne, og samtidig sørge for at der er patruljer, fordi det giver følelsen af tryghed. Folk, der lige har haft indbrud, vil jo gerne have hjælp, og de er fløjtende ligeglade med, at statistikken viser, at politiet gør en bedre indsats ved computeren, og at antallet af indbrud og kriminalitet i det hele taget faktisk daler. Jeg kommer selv fra Thurø, og der er en politistation i Svendborg, men den hører under Fyns politi nu, så den nærmeste rigtigste station er Odense. Det er 40 km væk, og det kan da godt skabe utryghed,« siger Trine Bramsen.

Meningen med politireformen i 2007 med justitsminister Lene Espersen (K) i spidsen var faktisk, at flere betjente skulle ud på gaden i stedet for at sidde bag skrivebordet. Ressourcerne skulle frigives ved, at de tidligere 54 politikredse blev slået sammen til 12 storkredse, hvor hver kreds har en fælles alarmcentral og administration.

På den måde ville meget af skrivebordsarbejdet blive centraliseret, så betjentene på lokalstationerne havde mere tid på gaden. Men det endte i stedet med, at der modsat hensigten blev brugt flere timer på papirarbejdet, så der ikke kom flere betjente på gaderne og folk følte at responstiden var længere og at færre sager blev opklaret.

»Udviklingen med at betjentene er røget fra gaden ind bag computeren er fortsat i de politiforlig, der er blevet lavet. Og vi har faktisk lyttet til, hvad politiet sagde og til deres behov. De sagde, at arbejdet på computeren havde mest betydning for opklaringen. Men politiets synlighed har en kæmpe betydning, og derfor skal politiet mere ud på gaderne i hele landet - ikke kun i de store byer,« siger Trine Bramsen.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) siger i en mail til BT:

»Det er helt afgørende for mig, at alle landets politikredse tager borgerne alvorligt og møder dem med respekt. Derfor har jeg igangsat en kortlægning af, hvordan politiet møder borgerne, og hvad der kan gøres bedre. Når den er klar, forventer jeg også at kunne præsentere flere nye initiativer, der skal give politiet bedre redskaber til at tage hånd om borgerne og hjælpe dem, når de har oplevet kriminalitet,«