Socialdemokratierne og de Radikale langer ud efter de borgerlige partier, efter de sent onsdag fik udskudt beslutningen om at sende danske F16-kampfly til Irak.

Det er »pinligt« og »grotesk«, når de borgerlige partier på Christiansborg sent onsdag aften valgte at sende beslutningen om at sende syv danske F16-kampfly til Irak for at kæmpe mod Islamisk Stat (IS) til hjørnespark.

Det mener Socialdemokraterne og de Radikale, der må vente til torsdag for en eventuel afstemning om spørgsmålet om det danske militærbidrag.

»Jeg synes, det er dybt pinligt, det vi har set og den optræden, vi har set fra de borgerlige partiers side,« siger Morten Bødskov (S), som natten til torsdag var med til et møde i Forsvarsudvalget, hvor de borgerlige partier med Venstre i spidsen kaldte justitsministeren og udenrigsministeren i samråd torsdag morgen om sagen.

Det var ellers planen, at Folketinget sent onsdag ville stemme om det danske militærbidrag, hvor der i forvejen havde tegnet sig et flertal. Men de borgerlige partier sendte sagen tilbage til Forsvarsudvalget, da man ikke følte, at der var styr på lovgivningen og strafferammen for danskere, der vælger at tage til Irak for at kæmpe på IS’ side - og altså muligvis også mod danske soldater.

De Radikales forsvars- og udenrigsordfører, Zenia Stampe (R), ryster på hovedet over de borgerliges ageren. Hun kalder det »grotesk«, at partierne trods den politiske manøvre onsdag stadig siger, at man vil stemme for forslaget.

»For mig er det afgørende, at danskere, der kæmper mod danskere for ISIL (IS betegnes også ISIL, red.), kan straffes, og vi fik svar på, at de kan straffes efter terrorparagraffen,« siger hun.

Ifølge den radikale ordfører går de borgerliges spørgsmål på, om eventuelle IS-krigere fra Danmark kan straffes for landsforræderi - den såkaldte landssviger-paragraf. Og det kan komme ud på ét, mener hun.

»Begge paragraffer er meget alvorlige og udløser meget lange straffe, og for mig er det ikke det paragrafrytteri værd at udskyde beslutningen om at udsende kampfly, når vi ved, hvor akut situationen er i Irak,« siger Zenia Stampe.

Morten Bødskov, der tidligere justitsminister, peger på, at den samme jura var gældende, da de borgerlige partier tidligere var med til at sende danske soldater til Irak og Afghanistan.

»Jeg er sikker på, at det spørgsmål, de har rejst, ville få fuldkommen samme svar, som de havde fået, hvis de havde spurgt deres embedsmænd, da de sendte styrker til Irak og Afghanistan. Og det er, at spørgsmål om landsforræderi afgøres inden for rammerne af straffeloven. Og dem, der tager stilling til det, det er domstolene. Det svar får de også i morgen (torsdag, red.),« siger han.