Regeringen vil sætte flere unge på en lavere ydelse. Det kan få unge til at vælge kontanthjælp, lyder advarslen.

Regeringen vil med sit udspil til en ny Forberedende Grunduddannelse til unge, som hverken er i job eller uddannelse, løfte sårbare unge væk fra kontanthjælp og hjælpe dem på ret kurs mod et svendebrev eller et job.

En del af udspillet skal finansieres ved at sætte alle de unge ned på den såkaldte skoleydelse, som regeringspartierne og Dansk Folkeparti sænkede i finansloven for 2017, så den i dag er mindre end SU og kontanthjælp. Men ifølge en ny undersøgelse fra Produktionsskoleforeningen kan den manøvre fra regeringen betyde, at mange unge vil fravælge det nye uddannelsestilbud til fordel for kontanthjælp.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

- Siden skoleydelsen blev skåret ned, har vi oplevet en flugt fra produktionsskolerne, siger sekretariatsleder i Produktionsskoleforeningen Axel Hoppe.

- Vi har lavet den her undersøgelse, fordi nogle skoler har henvendt sig og sagt, at de optager nogle færre elever, end de har gjort de foregående år, uddybder han til Ritzau.

- De har oplyst os, at de hører fra UU(Ungdommens Uddannelsesvejledning, red.), at de unge ikke vil på produktionsskole, fordi de får for lidt for at være der sammenlignet med andre systemer.

Siden den lave skoleydelse trådte i kraft ved årsskiftet, er optaget på produktionsskolerne faldet med 30 procent i forhold til sidste år, viser undersøgelsen. Alligevel vil regeringen udbrede ydelsen til alle 50.000 unge, der er i målgruppen for den Forberedende Grunduddannelse. De unge vil højst kunne modtage 5416 kroner som udeboende og 1515 kroner som hjemmeboende om måneden.

Det møder kritik fra oppositionspartierne, der sidder med ved forhandlingerne om den nye uddannelsesindsats. Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, kalder tallene "bekymrende". Hun fastholder dog, "at ydelsens størrelse ikke er altafgørende for, om unge vælger uddannelse til og fra."

/ritzau/