Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne er blevet ramt af en chok-meningsmåling, der lander som en bombe i partiet midt i skatteforhandlingerne og kun 20 arbejdsdage før sommerferien. Kun 16,9 pct. af vælgerne ville sætte deres kryds ved S, hvis der var valg nu.

BT har kigget på, hvad regeringen har haft af succes'er og fiaskoer, siden den trådte til.

10 succes’er

Finanslov for 2012: Med hjælp fra Enhedslisten vedtog regeringen en kickstart på 10 mia. kr. i år og 8 mia. kr. næste år. En række fattigdomsydelser blev afskaffet samt brugerbetaling på kunstig befrugtning.

Udspil til skattereform: Det er endnu for tidligt at afgøre, om skattereformen bliver gennemført. Men alene det faktum, at de tre regeringspartier er blevet enige om et så omfattende og kompliceret udspil, er et tegn på, at sammenholdet mellem dem er forbedret betydeligt.

Trepartsforhandlinger: Meget tyder på, at regeringen får DA og LO med på at øge konkurrenceevne og beskæftigelse.

Finanspagten: Ratifikationen af Finanspagten forpligter Danmark til langt ud i fremtiden at udøve budgetdisciplin.

Loft på 28 elever i gymnasierne: Loftet er fleksibelt. Regeringen har også genindført gruppeprøver og gruppeeksamen.

Fixerum: Stærkt afhængige stofmisbrugere får mulighed for at indtage deres stoffer i hygiejniske omgivelser.

Pointsystem afskaffet: Ægtefællesammenføring gøres lettere, og bankgarantien nedsættes til 50.000 kr.

Ægteskab mellem to personer af samme køn: Homoseksuelle par kan indgå ægteskab både på rådhuset og i kirken.

Forhøjelse af den kriminelle lavalder: Aldersgrænsen forhøjes igen fra 14 til 15 år.

Energiaftale: Regeringen indgik bred aftale om langsigtet indsats for en omlægning til vedvarende energi i husholdninger og erhvervsliv. Om otte år skal vindenergi levere halvdelen af elforbruget.

5 fiaskoer


Betalingsringen: Regeringen droppede sit prestigeprojekt om at indføre en betalingsring omkring København, selv om man havde flertal for at gennemføre det. Men modstanden i baglandet var for stor, og da det kom til stykket, viste det sig, at de beregningsmæssige forudsætninger, ringen byggede på, ikke var gode nok.

Massive løftebrud: I begyndelsen af regeringsperioden kom S og SF under kraftig kritik for at have solgt ud af stort set alle deres valgløfter. Begge partier løb ind i en identitetskrise, som de stadig slås med.

SF i indre splid: Partiets venstrefløj var i foråret så skuffet over den politiske kurs, at stærke kræfter var på nippet til at sabotere Villy Søvndals planer om at forny ledelsen.

Henrik Sass Larsen: Helle Thorning-Schmidt opgav at udpege sin højre hånd Henrik Sass Larsen til finansminister, fordi PET ikke kunne sikkerhedsgodkende ham. For et par uger siden fik han et overraskende hurtigt comeback, da Thorning gjorde ham til gruppeformand.

Uheldige sager: Flere mindre sager har skygget for regeringens resultater, heriblandt Mette Gjerskovs rygekabine og Ole Sohns vanskelige selvopgør med sin kommunistfortid.