Regeringen foreslår, at luftfotos er på bordet i forhandlingerne om den nye boligbeskatning.

København. Omkring 350.000 danske boliger skal i fremtiden blandt andet prissættes ved hjælp af luftfotos.

Det skriver Jyllands-Posten, der har fået et kig i de detaljerede dokumenter, som regeringen har udleveret i de aktuelle forhandlinger om den nye boligbeskatning.

Fotomaterialet, som regeringen vil have, skal vise boligerne skråt fra oven fra alle vinkler.

Det skal hjælpe embedsmændene med at vurdere boligernes stand og eksempelvis sammenligne med naboerne.

De Konservative er ikke lun på idéen, fortæller skatteordfører Brian Mikkelsen til Jyllands-Posten.

Ifølge skatteordføreren kan luftfotos give "et forkert billede."

- Det kan være, at husets stand indvendigt ikke er særlig god, eller at der er lugtgener fra en fabrik i nærheden. Det kan man jo ikke vurdere ud fra et luftfoto, siger han.

Heller ikke hos Socialdemokratiet er man begejstret for oplægget fra regeringen.

- Jeg er ikke sikker på, at man kan lave en præcis nok vurdering af en ejendom, hvis man kun kigger på et luftfoto, siger finansordfører Benny Engelbrecht til Jyllands-Posten.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger, at det vil koste et stort millionbeløb - måske et milliardbeløb - og tage mange år, hvis embedsmænd skulle sendes ud og foretage de mange vurderinger.

- Hvis jeg havde millioner eller milliarder, ville jeg hellere bruge dem på at sænke skatten på arbejde. Jeg ville ikke bruge dem på at sørge for, at de manuelle vurderinger er korrekte ned til sidste komma, siger han til Jyllands-Posten.

Ministeren understreger, at boligejerne får mulighed for at klage.

- Det, synes jeg, er mere fair, end at der skal gå flere år, før de kan få en vurdering.

Dansk Folkeparti er ikke helt lige så afvisende som De Konservative og Socialdemokratiet, fortæller partiets skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

- Det kunne da være et fint værktøj, men det er klart, at det kan slet ikke stå alene. Med fotos kan man jo ikke se, om der står en vindmølle eller andet tæt på. Men det her kan da være en hjælp, siger han.

/ritzau/