Forældre skal trækkes i børnepengene, hvis de afviser tilbud om en plads i daginstitution.

København. Kommunerne skal sprog-teste børn helt ned i toårsalderen. Herefter skal de kunne tilbyde en plads i en daginstitution. Hvis familierne ikke tager imod det tilbud, skal de trækkes i børnepenge.

Sådan lyder regeringens forslag i Jyllands-Posten søndag.

Det kommer fra undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V).

I dag sprogtestes tre-årige børn. Hvis der er behov for det, tilbydes de obligatorisk sprogstimulering i enten 15 eller 30 timer om ugen afhængigt af forældrene jobsituation.

- Vi har nogle danske børn, der er danske statsborgere, men alligevel er bagud fra start, siger Ellen Trane Nørby til Jyllands-Posten.

- Vi er nødt til at gribe ind og stille nogle ret håndfaste krav for at sikre, at integrationen bliver bedre, end vi har formået hidtil.

Regeringen vil desuden gøre tilbuddet om en plads i en daginstitution til et 30-timers tilbud uanset forældrenes situation på arbejdsmarkedet.

Det nye udspil fra regeringen har også et tredje ben. Det handler om de private tilbud om børnepasning.

Her skal der fremover stilles krav til, at der tales dansk. Desuden skal der pasningsordningen være fokus på demokrati.

Forslaget møder ros fra Niels Egelund, der er professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.

- Det her bliver man nødt til, hvis man vil problemerne med manglende sprogkundskaber til livs, siger han til Jyllands-Posten.

Også Andreas Rasch-Christensen, der er forskningschef ved VIA UC, mener, at forslaget vil gavne integrationen af børnene.

Dansk Folkeparti støtter forslaget. Det samme gør SF og Socialdemokraterne, som dog ikke mener, kommunerne skal kunne trække i børnepengene.

De Radikale og Enhedslisten er imod at bruge tvang.

Forslaget koster ifølge Ellen Trane Nørby 18 millioner kroner. Dem skal partierne bag finansloven finde, siger hun til Jyllands-Posten.

/ritzau/