Regeringen vil flytte en kvart milliard kroner fra den langsigtede udviklingsbistand i Vestafrika til akut nødhjælp til ofre for humanitære kriser.

Regeringen vil øge støtten til ofre for humanitære kriser i verdens brændpunkter. I alt 250 millioner kroner skal ifølge regeringen flyttes fra den langsigtede udviklingsbistand i Vestafrika, oplyser handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

»Der er i dag mere end 51 millioner flygtninge og internt fordrevne på globalt plan. Det er det højeste antal siden anden verdenskrig. De mange ofre for konflikt har brug for, at vi viser vores solidaritet. Men de humanitære kasser er tomme. Jeg håber derfor, at Folketingets partier vil bakke op om, at vi nu afsætter yderligere 250 millioner kroner for at imødekomme de akutte behov,« lyder det fra ministeren i en pressemeddelelse.

Pengene skal ifølge Mogens Jensen tages fra udviklingsbistanden til Ghana, hvor der er frigjort midler, da en planlagt budgetstøtte på 220 millioner kroner er blevet udskudt på grund af den usikre makroøkonomiske situation i landet. Desuden vil regeringen hente 30 millioner kroner forbindelse med udfasning af landeprogrammet i Benin.

FN placerede i sidste uge Irak i den højeste humanitære krisekategori. Der er ifølge Udenrigsministeriet yderligere tre kriser i den alvorligste kategori: Sydsudan, Syrien og Den Centralafrikanske Republik (CAR).

Men også situationen i Gaza er blevet stærkt forværret, ligesom FN advarer om alvorlig risiko for hungersnød i Somalia, påpeger Mogens Jensen, der tilføjer, at der desuden skal sikres nødhjælp til de »såkaldte glemte kriser«, hvor behovene er store, herunder i for eksempel Yemen, Darfur i Sudan og DR Congo.

Det er Folketingets Finansudvalg, der skal godkende, at der i 2014 bruges yderligere 250 millioner kroner til humanitære indsatser i de kriseramte lande, berørte nabolande og i andre humanitære kriser, der kan udvikle sig eller opstå i årets sidste måneder. Det kan eksempelvis omfatte Afghanistan, Pakistan, Myanmar og Mali.