En ny indsatsgruppe skal sikre, at myndighederne er i stand til at retsforfølge folk, der drager i krig i Mellemøsten. Blandt deltagerne er PET og Rigsadvokaten.

Hvordan beviser man, at en person, der er rejst til Irak eller Syrien for at gå i krig, har begået en strafbar handling?

Det er en udfordring, som det danske retssystem står overfor, men nu nedsætter regeringen en særlig indsatsgruppe, der skal styrke samarbejdet mellem myndighederne, så de får bedre mulighed for at retsforfølge Syrien-krigere.

Indsatsgruppen består af Rigspolitiet, Rigsadvokaten, Københavns Politi, Statsadvokaten i København og Politiets Efterretningstjeneste, oplyser Justitsministeriet.

»Strafbare handlinger, som begås under en væbnet konflikt langt fra Danmark, kan være svære at bevise. Det er ikke desto mindre stødende og skadeligt for vores indsats mod voldelig ekstremisme, hvis personer, der tilslutter sig ISIL (Islamisk Stat, red.), ikke bliver draget til ansvar for deres handlinger,« siger justitsminister Søren Pind (V) i en skriftlig udtalelse.

»Jeg har derfor i dag (fredag, red.) nedsat en indsatsgruppe, som skal sikre, at der gennem et tæt samarbejde mellem de relevante myndigheder er det stærkest mulige fundament for at retsforfølge personer, der har forbrudt sig mod dansk lov herunder straffelovens kapitler om terrorisme og landsforræderi i forbindelse med for eksempel deltagelse i kamphandlinger i Syrien og Irak,« siger ministeren.

Søren Pind understreger, at Syrien-krigere ifølge regeringen »i videst muligt omfang skal mødes med retlig konsekvens, når de vender hjem«.