Det er ikke nødvendigt for kommunerne at bruge meget tid og kræfter på at afgøre sager om førtidspension. I visse tilfælde skal reglerne lempes, siger Jørn Neergaard Larsen.

Regeringen med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i spidsen vil gøre det lettere for kommunerne at tildele en borger førtidspension i sager, hvor udfaldet på forhånd er oplagt.

Med et nyt lovforslag vil regeringen nemlig sørge for, at man i nogle tilfælde vil give kommunerne lov til enten at tildele eller afvise at tildele førtidspension til en borger, uden at vedkommendes sag bliver vurderet af kommunernes såkaldte rehabiliteringsteam, der består af en bred række af fagpersoner. Det siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen til Berlingske Nyhedsbureau:

»I de situationer, hvor man står med sager, hvor afgørelserne på forhånd er helt åbenlys klar, så skal man ikke bruge kræfter på den i kommunernes rehabiliteringsteam. Så bør de bruge kræfterne på nogle af de sager, der er vanskelige at håndtere. Her skal det være lettere for kommunerne. Både i de sager, der skal afvises, og i de helt oplagte sager, hvor det er evident, at det vil ende med en førtidspension,« siger han.

Men Jørn Neergaard Larsen understreger, at lovforslaget samt regeringens linje er klar: Der skal stadig arbejdes på, at færre personer skal tildeles førtidspension:

»Det her en forenkling af nogle administrative processer. Det er ikke hensigten at rykke grænserne for, i hvilke situationer, der skal bevilges førtidspension. Det ligger fast.«

Samtidig står det klart, at der også er forandringer på vej i de omdiskuterede ressourceforløb, hvor borgere placeres i aktiviteter, der skal fremme deres mulighed for at bide sig fast i arbejdsmarkedet.

I aftalen for fordelingen af satspuljen for 2016 er det besluttet at afsætte 48,8 millioner kroner på at forbedre kvaliteten i ressourceforløbene.

»Jeg kan se på antallet af borgerhenvendelser til alene til mig selv og i pressen, at der i visse kommuner har været en række sager, som jo ikke har været succesrige. Det er jo sager, hvor borgere giver udtryk for, at de har en meget negativ oplevelse af, hvad det er, de er blevet mødt med i tilknytningen til ressourceforløb. Hvis det er situationen, begrænser man jo allerede der effekten af ressourceforløbet,« siger beskæftigelsesministeren.

De 48,8 millioner kroner skal gå til at lave en guide til kommunerne for, hvordan man skaber et godt ressourceforløb med borgeren i centrum, der skabes et rejsehold, som skal sørge for, at kommunerne deler erfaringer, og så skal det undersøges, hvordan borgerne oplever forløbene.

I forligskredsen bag reformen af førtidspension og fleksjob er man enige i, at det er vigtigt at forbedre ressourceforløbene.