De Konservative fremsætter mandag et beslutningsforslag i Folketinget, der skal pålægge at udbetale børnecheck efter dansk lov. De borgerlige og Enhedslisten vil stemme for forslaget – og dermed er regeringen truet af at komme i mindretal.

Striden om den danske børnecheck når nu nye højder. Mandag fremsætter de Konservative et beslutningsforslag i Folketinget, der skal pålægge regeringen »at sikre, at udbetalingen af børnepenge sker i overensstemmelse med den af Folketinget vedtagne lov«. Det skriver Berlingske.

Et flertal uden om regeringen bestående af en samlet borgerlig blok samt regeringens eget støtteparti, Enhedslisten, bebuder, at de stemmer for forslaget.

Dermed er regeringen, som tingene står nu, i fare for at komme i mindretal i en afstemning i Folketinget. Regeringen har nemlig valgt at administrere udbetalingen af børnechecken i overensstemmelse med Europa-Kommissionen, som mener, at det er i strid med EU-reglerne at nægte vandrende arbejdstagere ret til børnepenge fra deres første arbejdsdag i Danmark.

Den konservative partiformand, Lars Barfoed (K), siger, at regeringen optræder »dybt provokerende«.

»Vi har en lovgivning i det her land, som regeringen har valgt ikke at følge uden at tage en dialog med Folketinget. Den eneste måde, Folketinget så kan få regeringen til at gøre, som vi vil, er ved at trække den ned i folketingssalen, og hvis regeringen så stadig ikke vil følge flertallets vilje, så må vi udtrykke mistillid til den,« siger han.

I mandags fremsatte regeringen et lovforslag i Folketinget, som giver EU-borgere ret til børnepenge fra første arbejdsdag i Danmark, og som dermed skal bringe den danske lovgivning i overensstemmelse med EU-lovgivningen.

Med det nye beslutningsforslag fra de Konservative står dansk politik dermed i en ganske usædvanlig og dramatisk situation, hvor der ligger to konkurrerende lovforslag på vej til afstemning i folketingssalen, og hvor regeringen endnu ikke har været i stand til at få flertal bag sit eget forslag.

Og nu oplyser det parlamentariske grundlag, Enhedslisten, ganske opsigtsvækkende, at de, som forslagene ligger, agter at stemme for de borgerliges beslutningsforslag, medmindre regeringen vil ændre på sit forslag ved at sikre de danske regler om børnechecken imod risikoen for social dumping.

»Vi er principielt imod det optjeningsprincip for børnepenge, som den borgerlige regering vedtog. Men der er noget, der står højere, og det er respekten for demokratiet og de beslutninger, der er truffet i Folketinget. Regeringen står med det store problem, at den ikke har flertal bag sin politik,« siger socialordfører Finn Sørensen (Ø) til Berlingske og fortsætter:

»For Enhedslisten er det dybt kritisabelt, at regeringen bare lægger sig fladt ned ryggen overfor EU. For en regering har kun en opgave, nemlig at kæmpe for det, som et flertal i Folketinget har vedtaget. Og det er helt grundlæggende i strid med den danske grundlov og den danske parlamentarisme, hvis en regering ikke vil følge det flertal i Folketinget. Hvis den ikke vil det, må den udskrive valg og se, om den så på den måde kan få flertal for sin politik«.

Mens Liberal Alliance mener, at regeringen bør gå af, hvis den ender med at komme i mindretal i Folketinget, så siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen-Dahl (DF), at han »har svært ved at finde ord«.

»Hvis vi når dertil, at der er flertal i Folketinget for et beslutningsforslag, der pålægger regeringen det selvfølgelige at følge lovgivningen, og regeringen så heller ikke der vil følge lovgivningen, så er vi altså helt derude, hvor det er meget svært at forestille sig, at der er et flertal i Folketinget, der vil holde hånden under regeringen,« siger han.

Ifølge EU-professor ved Københavns Universitet Marlene Wind kan det dog blive svært for flertallet i Folketinget at få ændret noget som helst, fordi EU-retten har forrang for dansk ret i tilfælde af den konflikt, der er nu om børnechecken. Med andre ord er der kun to muligheder, hvis Danmark vil blive ved med at uddele børnepenge efter dansk lovgivning.

»Enten skal man få de andre EU-lande til at gå med på at ændre forordningen, eller også skal man lave børnechecken om til et skattefradrag. Man kan ikke lave modstridende dansk lovgivning, uden det ender med, at man får en traktatbrudssag på halsen,« siger Marlene Wind.

Skatteminister Morten Østergaard (R) står bag regeringens lovforslag og har ansvaret for at føre forhandlingerne med de øvrige partier i Folketinget. Han udtaler i en SMS til Berlingske, at han vil fortsætte forhandlingerne. Og han skriver videre:

»Der er ingen over og ingen ved siden af Folketinget, så hvis et flertal vil pålægge mig at nægte danske og europæiske borgere de rettigheder, de er blevet givet gennem vores medlemskab af EU, så kan partierne alene gøre det gennem lovgivning. Ændres loven ikke, og jeg mod bedre vidende nægter danske og europæiske borgere deres rettigheder, så jeg vil forbryde mig mod mit ministeransvar og risikere retsforfølgelse,« skriver han og fortsætter:

»Det er blandt andet det, Statsløse-kommissionen skal afklare, om VK-regeringen gjorde sig skyldig i. Og jeg er derfor dybt forundret over, at særligt et traditionelt regeringsbærende parti som Venstre nu direkte stiller forslag om, at borgeres rettigheder skal krænkes og ministeransvar brydes«.

I SF oplyser via gruppeformand Jonas Dahl (SF), at partiet ikke har tænkt sig at stemme for de Konservatives beslutningsforslag, men siger, at partiet finder den nuværende situation »uholdbar«, fordi man administrerer efter EU-retten i stedet for gældende dansk lov.