Venstre er udfordret i spørgsmålet om, hvorvidt kvinder ved jobsamtaler skal afsløre, hvis de er gravide. Partiet påpeger, at det er vigtigt at beskytte kvinder mod forskelsbehandling, men fremhæver samtidig, at de har en moralsk forpligtigelse.

Et dilemma om ligestilling, ansættelsessamtaler og graviditet udfordrer Venstres ligestillingsordfører, Jane Heitmann (V), der som udgangspunkt mener, kvinder skal være ærlige omkring eventuel graviditet ved en jobsamtale.

Læs også:

Politiken spørger søndag: »Er det i orden at tie om graviditet til samtaler om kortvarige job?«. I avisen beskrives en afgørelse i Ligebehandlingsnævnet, hvor en kvinde er blevet tilkendt 65.000 kroner, fordi hun blev ansat i et fem måneders vikariat og i næste åndedrag fyret, efter hun afslørede, at hun skulle på barsel i de sidste to måneder.

»Det er rigtig svært at kommentere på den konkrete sag, men mit udgangspunkt er, at man altid kommer længst med at lægge kortene på bordet og være ærlig,« siger Jane Heitmann.

Læs også:

Hun pointerer, at et ansættelsesforhold bygger på tillid mellem arbejdsgiveren og arbejdstageren, hvor ikke kun loven spiller ind, men også etik og moral.

»Kvinden har jo loven på sin side, men jeg synes også, man skal gøre op med sig selv,« siger hun og afbryder sætningen.

»I min verden har man også etiske og moralske forpligtelser over for hinanden,« fortsætter hun.

Læs også:

Ligestillingsordføreren understreger dog, at det er vigtigt, at gravide kvinder er beskyttet lovgivningsmæssigt.

»Det skal vi holde fast i. Det her er en helt særlig historie, som giver stof til eftertanke. Det, der falder mig først for, er ikke, at lovgivningen skal ændres.«

Hvorfor overhovedet have en lov, hvis de fleste mener, kvinderne skal fortælle om deres graviditet ved jobsamtalen?

»Jeg synes stadigvæk, det er vigtigt, at kvinder er beskyttet,« siger Jane Heitmann.

Men du mener jo, at kvinderne skal sige det?

»Nej, jeg mener bare, man kommer længst med at være ærlig.«