Ved at løsne op for de stramme, danske udlændingeregler giver regeringen bl.a. mulighed for flere sammenføringer af familier, men det kommer også til at koste over 200 mio. kr. Det møder kritik hos oppositionen.

For første gang sættes der nu tal på, hvad regeringens lempelser af udlændingepolitikken betyder - både i kroner og øre og for tilstrømningen til Danmark. Det skriver Morgen-avisen Jyllands-Posten.

Den 1. juli træder nye, blødere regler for familiesammenføring i kraft, og dem har Justitsministeriet regnet på konsekvenserne af. Antallet af familiesammenførte stiger med ca. 1.000 om året fra 2.900 sammenførte i 2011. Det vil kostede det offentlige ca. 210 mio. kr.

Den største ændring er, at det omdiskuterede pointsystem afskaffes. Systemet giver point for f.eks. erhvervserfaring, videregående uddannelse, kundskab i bestemte sprog eller for at bosætte sig uden for en ghetto. Samtidig lempes bl.a. tilknytningskravet, og kravet til bankgaranti sænkes fra 100.000 kr. til 50.000 kr.

Inger Støjberg, Venstres integrationsordfører, mener, at konsekvens-beregningerne undergraver regeringens løfte om, at den vil føre en »robust og retfærdig udlændingepolitik«.

- De viser sort på hvidt, at der ikke er sammenhæng mellem regeringens retorik og dens politik, siger hun til Jyllands-Posten.

- Regeringen bomber den positive udvikling tilbage. Det er hele sammenhængskraften, der står på spil. De 1.000 vil selvfølgelig ikke ændre hele billedet, men det er også bare begyndelsen. Der er lagt op til 29 lempelser i regeringsgrundlaget, siger hun og henviser bl.a. til reglerne om permanent ophold og om statsborgerskab.

BNB