Flere danskere skal deltage i forsøg med nye piller og ny medicin, mener regeringen, der ser potentiale for store indtjeningsmuligheder.

Flere danskere skal deltage i test af nye former for medicin, mener regeringen, der som led i de igangværende forhandlinger om fordeling af milliarder til innovation vil gøre Danmark til et førende forsøgsland. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Projektet skal have som mål, at Danmark i løbet af fem år bliver det sted i verden, hvor man allerhelst vil lave disse tidlige afprøvninger,« siger minister for forskning, innovation og videregående uddannelser Morten Østergaard (R) til avisen.

Danmark står ikke mindst stærkt inden for forskning og lægemidler, når det gælder kræft, diabetes, parkinsonisme, hudsygdomme og allergi, og de danske myndigheder har desuden meget præcise sundhedsdata om befolkningen.

På den baggrund kan der ifølge Morten Østergaard tjenes store summer på i fremtiden at teste mere medicin på danskerne.

»I 2012 blev der investeret 500 milliarder kroner i klinisk afprøvning af medicin globalt. Det siger lidt om perspektivet,« siger ministeren.

Han påpeger desuden over for Morgenavisen Jyllands-Posten, at det vil have sundhedsmæssige fordele for patienterne, hvis Danmark er med til at udvikle den nyeste behandling:

»På kræftområdet er vi forskningsmæssigt godt med, så vi kan blive dem, der først får erfaring med nye former for behandling og kombinationer af medicin. Det gælder både kemobehandling eller andre slags kræftbehandlinger«.

Hvis flere forsøg udføres i Danmark, så vil det ifølge Morten Østergaard også være en hjælp for danskere med svære sygdomme, der kan være frustrerede over, at man i andre lande er længere fremme med den eksperimentelle behandling.

»Der er en kæmpe frustration, hvis folk skal gå store bureaukratier igennem for at få adgang til ny behandling udenlands. Hvis man derimod er det sted, hvor behandlingen udvikles, og hvor man har den nyeste viden som en del af lægens og sundhedspersonalets måde at omgå patienterne på, bliver det også hurtigere en del af behandlingen,« siger Morten Østergaard, der understreger, at forsøgene skal foregå på en etisk forsvarlig måde, og at der inden de medicinske test på mennesker er udført dyreforsøg.