Regeringen dropper bonus på 9.000 kr., som langtidsledige ellers blev stillet i udsigt.

110.000 langtidsledige stod til en skattefri jobbonus på op til 9.000 kr., hvis de kom i beskæftigelse i det sidste halve år af 2015. Hele Folketinget var før sommerferien enige om det gode i forslaget, bortset fra Liberal Alliance.

Men så kom valget, og nu viser det sig, at den nuværende regering har valgt at droppe forslaget, inden det blev endelig vedtaget.

»Ikke nok med at regeringen vil tage boligydelsen fra de ældre, nu går kontanthjælpsmodtagerne også glip af den jobbonus, de blev stillet i udsigt, hvis de kom i job her i efteråret. Det er usselt,« siger Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht (S).

Det var den tidligere regering, der i maj foreslog en forsøgsperiode med jobbonus til langtidsledige kontanthjælpsmodtagere. Og forslaget blev godt modtaget i Folketinget, der endda var indstillet på at træffe en hastebeslutning i sagen. Alligevel nåede loven ikke at blive vedtaget før valget, og den nuværende regering har ikke taget handsken op.

Ikke længere brug for en præmie

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, giver denne forklaring på regeringens ændrede holdning via sms:

»Vi har nu aftalt kontanthjælpsloftet, første del af jobreformen, der giver incitamentet til at tage et job for samme målgruppe. Så der er ikke længere brug for denne jobpræmie,« skriver han.

Kontanthjælpsloftet er udtryk for, at regeringen har aftalt med Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance, at der fremover kommer loft over, hvad kontanthjælpsmodtagere kan modtage i offentlige ydelser. Med andre ord er der tale om, at folk kan se frem til at miste penge i stedet for at få den påtænkte jobbonus.

I Dansk Folkeparti medgiver beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, at der var stort flertal for forslaget før valget.

Snyder I så ikke kontanthjælpsmodtagerne?

»Nej, vi snyder dem ikke. De er ikke stillet noget i udsigt, før loven er vedtaget. Vi har lige set det med boligydelsen, der faldt væk, at det ikke er en god idé, at alle går i selvsving, før en lov er vedtaget,« siger Bent Bøgsted.

Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht kalder det for ’en underlig forklaring’.

»De tror på, at de får flere i arbejde med pisk, vi tror mere på at give en gulerod. Det er fair nok. Men vi ved, at når man har været ledig gennem længere tid, så følger der en række ekstra omkostninger med, når man skal i arbejde. For eksempel lidt nyt tøj, måske en frisørregning eller ekstra transportudgifter. Derfor er det helt naturligt at give en bonus i den situation,« siger Engelbrecht (S).