Statens indtægter fra fartbøder forventes at stige betydeligt i 2015. Oppositionen anklager regeringen for at bruge fartkontrollen som en pengemaskine uden at være interesseret i at øge sikkerheden.

Peter Læssøe Nielsen tager sig til hovedet over en særligt borgernær del af finanslovforslaget for 2015: Regeringen forventer at få 2,6 milliarder kroner i statskassen i form af bøder. Det er 607 millioner kroner mere end i år, og stigningen skyldes en forventning om, at der falder langt flere fart- og parkeringsbøder. Det skriver Berlingske torsdag.

»Det er skidt og helt vildt irriterende. Tænker regeringen kun på at få penge i kassen?,« spørger den 29-årige københavner.

30. juli i år lagde han en optagelse på Facebook, som onsdag var blevet delt 2.877 gange. 9.676 personer havde samtidig angivet med et »like«, at de synes godt om den. Optagelsen viser tøjbutikken The Bonk på Blegdamsvej, hvor Peter Læssøe Nielsen arbejder. En smadret dørkarm er et tydeligt tegn på et netop begået indbrud, og hans stemme forklarer på optagelsen, at politiet ikke har haft tid til at komme. Derefter viser kameraet, at en betjent netop har stoppet en cyklist på den anden side af Blegdamsvej.

»Danmark - vi har det godt,« bemærker Peter Læssøe Nielsen på optagelsen.

Det var i øvrigt sjette gang, at butikken blev ramt af indbrud, siden den åbnede i november 2013. Og ifølge Peter Læssøe Nielsen er politiet ikke én eneste gang rykket ud i den forbindelse med anmeldelser om indbrud.

Protesterne mod regeringens forventede indtægtsstigning i form af bøder lyder også på Christiansborg.

»Det er et problem, at regeringen i 2015 budgetterer med, at tæt på hver anden bilist skal have en fartbøde. Fartkontrollen får mere karakter af pengemaskine for staten end af noget, der har til formål at øge trafiksikkerheden,« siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V).

Han påpeger, at regeringen for eksempel også har hævet fartbøderne i forbindelse med vejarbejde, selv om der ikke er er kommet nogen personer til skade ved vejarbejde siden 2008.

»Bøder - parkeringsbøder, fartbøder, andre bøder, gebyrer - er i større grad blevet en indtægtskilde for regeringen: Bøderegn over bilisterne - gaveregn over fagbevægelsen,« tilføjer Venstres ordfører. De Konservatives retsordfører, Tom Behnke (K), som er tidligere politiassistent, undrer sig over, at regeringen lægger til grund, at borgerne fortsat vil bryde færdselsloven.

»Jeg forstår ikke, at regeringen har villet have fotovogne i stedet for stærekasser, der advarer folk og får dem til at køre langsommere. Regeringen er mere interesseret i at få penge i kassen end i at styrke trafiksikkerheden,« siger Tom Behnke med henvisning til, at den tidligere VK-regering foretrak de permanente såkaldte stærekasser.

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), afviser, at regeringen spekulerer i at fylde statskassen op med penge fra bøder.

»Venstre og de Konservative forsøger mod bedre vidende at puste det op til et stort nummer. Det har længe været kendt, at indtægterne ville vokse, fordi politiet i 2015 er helt på plads med de automatiske fartkontroller, som blev besluttet for et par år siden,« siger han.

Spørgsmål: Men hvilken forskel gør det, at det blev besluttet tidligere?

»Som jeg hører Venstre og de Konservative, forsøger de at gøre det til noget nyt, at det her kommer; at regeringen nu skruer op for bøderne og den slags. Det passer ikke. Det er en gammel beslutning, som nu får effekt. Man kan så diskutere, om man overhovedet skal have automatiske fartkontroller, men regeringen mener, at det er nødvendigt for at øge trafiksikkerheden,« siger Jesper Petersen.

Tidligere i år viste en meningsmåling, som YouGov foretog blandt godt 1.000 bilister for Business Danmark, at 52 procent mente, at politiet udførte fartkontrol for at uddele bøder snarere end for at forbedre sikkerheden.