Inden længe vil regeringen løfte sløret for en ny strategi for bæredygtighed, oplyser de Radikales leder, Morten Østergaard. Han erkender dog, at de fleste af målsætningerne i strategien allerede er kendt.

Forud for Folketingets åbning i næste måned vil statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), præsentere en ny national strategi for bæredygtighed.

Ambitionen om vækstinitiativer og økonomisk politik, der skal »gå hånd i hånd med en langsigtet og omfattende grøn omstilling af Danmark,« var en del af regeringsgrundlaget, men først nu er regeringen parat til at løfte sløret for den mere konkrete plan.

Ifølge Morten Østergaard kan det godt lade sig gøre at have økonomisk vækst, tage hånd om klima- og miljøudfordringer og sikre sociale forbedringer i samfundet.

»Vi vil i regeringen frem mod 2020 arbejde med en tredobbelt bundlinje: Der skal være styr på økonomien, vi skal forbedre vilkårene for de dårligst stillede i Danmark, og vi skal sørge for, at natur og klima får det bedre. Det er det, vi vil måles på. Konkrete mål både på det grønne, sociale og det økonomiske område,« siger Morten Østergaard.

Spørgsmål: Hvad kan de mål konkrete være?

»Vi vil gerne reducere antallet af hjemløse, vi vil gerne lave en omstilling til vedvarende energi, og vi vil gerne sikre, at der er balance i budgettet, så vi ikke bruger flere penge, end vi har råd til,« siger han.

Allerede sidste år fremlagde regeringen sine sociale 2020-mål. De omfattede eksempelvis målsætninger om at reducere antallet af hjemlæse, reducere antallet af kvinder, som vender tilbage til krisecentre, og reducere antallet af narkodødsfald.

Desuden har regeringen allerede fremlagt langsigtede økonomiske mål, ligesom der på klima- og miljøområdet er opsat målsætninger.

Spørgsmål: Så alle målsætningerne er kendt i forvejen, eller kommer der nogle nye mål?

»Jeg vil ikke løfte sløret for strategien nu, men grundlæggende handler det om at få en sammenhængende strategi, så meget vil være velkendt, ja, men det afgørende er, at vi nu får vist, at man godt kan arbejde på alle tre dimensioner samtidig,« siger Morten Østergaard og uddyber:

»Økonomien er fundamentet for det hele. Men vores velstand skal bruges til at skabe fremskridt, både på det sociale og på det grønne område.«

Ministeren understreger, at de sociale 2020-mål - selvom de endnu langt fra er nået - har bevist deres berettigelse, fordi de netop sikrer, at alle aktører arbejder mod samme pejlemærke. Og det er sådan, der skal arbejdes på flere områder fremover, for det virker, lyder det fra den radikale leder.

»Det at sætte mål og forpligte sig på dem, er et utroligt stærkt styringsredskab. Når Sofie Carsten Nielsen (den radikale uddannelsesminister, red.) nu eksempelvis opstiller mål på uddannelsesområdet om at bryde den negative sociale arv, så betyder det, at alle uddannelsesinstitutioner pejler efter det.«