For få ledige benytter i dag muligheden for at få et uddannelsesløft fra ufaglært til faglært, mener regering.

København. For få ufaglærte ledige tager i dag en erhvervsuddannelse inden for et fag, hvor der mangler hænder, mener regeringen.

Med ordningen for uddannelsesløft fra sidste år kan ufaglærte ledige dagpengemodtagere over 30 år tage en uddannelse, mens de får dagpenge.

Men ordningen fungerer ikke ordentligt, for blot 360 påbegyndte et uddannelsesløft fra oktober 2015 til september 2016.

Målet var at få 2250 ledige til årligt at påbegynde en erhvervsuddannelse.

Derfor skal såkaldte uddannelsesambassadører få flere ufaglærte ledige til at tage en erhvervsuddannelse. Det siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

- De nye ambassadører skal 100 procent arbejde for at få ufaglærte ledige i gang med en erhvervsuddannelse. Vi har brug for flere faglærte på arbejdsmarkedet, der hurtigt ændrer sig, siger Troels Lund Poulsen.

Ordningen bliver nu gjort mere fleksibel, og der skal ansættes uddannelsesambassadører i 8-10 jobcentre de næste to år.

Ambassadørerne skal motivere ledige til at gå i gang med en erhvervsuddannelse.

Med trepartsaftalen fra august er det allerede aftalt at udvide målgruppen, så flere ledige kan tage en erhvervsuddannelse i dagpengeperioden.

Desuden skal det være muligt at modtage 100 procent af dagpengesatsen under uddannelsen, hvis den vælges fra en positivliste inden for fag med mangel på arbejdskraft.

Dagpengesatsen har hidtil været 80 procent for alle.

- Jeg er meget optaget af, hvordan vi kan sikre, at alle i arbejdsstyrken har de kompetencer, som virksomhederne efterspørger.

- Derfor vil regeringen afsætte midler til, at flere jobcentre kan ansætte uddannelsesambassadører, siger Troels Lund Poulsen.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Star, har netop udmeldt en pulje på 10 millioner kroner til, at 8-10 jobcentre kan ansætte en uddannelsesambassadør i to år.

Puljen udspringer af beskæftigelsesreformen.

/ritzau/