En gruppe af 12 erhvervsledere skal rådgive regeringen om cirkulær økonomi, som skal minimere miljøpåvirkning.

København. Der skal gøres op med brug og smid væk-kultur i Danmark.

Derfor vil regeringen sætte skub i den cirkulære økonomi. Den går ud på at udnytte ressourcerne bedre ved at genbruge dem, så de får et nyt liv.

Regeringen præsenterer fredag et råd bestående af 12 erhvervsledere med bestyrelsesformand Flemming Besenbacher fra Carlsberg i spidsen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) siger, at det handler om forvaltningen af de knappe ressourcer.

- Vi er i en verden, hvor der er knaphed på ressourcer. Vi må også miljø- og bæredygtighedsmæssigt tænke på, hvordan vi forvalter de ressourcer, siger ministeren.

Han pointerer, at flere analyser viser, at der kan være muligheder for vækst i den cirkulære økonomi. Også for de danske virksomheder.

- Forretningsmodellerne kan for eksempel være, at man udlejer produkter, eller tager udtjente produkter tilbage.

Rådet skal se på barrierer og muligheder, som virksomheder bliver mødt med i omstilling til en mere cirkulær økonomi.

- Danmark skal fremover stå stærkt i den internationale konkurrence. Vi ønsker at skabe de bedst mulige rammer for at understøtte danske virksomheders omstilling, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Formand og professor ved Aarhus Universitet Flemming Besenbacher ser frem til at give cirkulær økonomi et rygstød og skabe rammebetingelser, der bidrager til, at dansk erhvervsliv får del i gevinsterne.

- Cirkulære forretningsmodeller kan styrke vores effektivitet, give adgang til nye markeder og gøre danske virksomheder mere solide og gearede til fremtidige udfordringer, siger han i en pressemeddelelse.

De 12 medlemmer er ledere i både store og mindre danske virksomheder.

Inden sommeren 2017 skal rådet give regeringen anbefalinger til, hvordan den kan understøtte dansk erhvervslivs omstilling til cirkulær økonomi.

Det skal bidrage til øget genanvendelse, som skal styrke væksten og give gevinster for miljø og klima.

Ifølge en rapport fra Ellen MacArthur Foundation vil omstilling til cirkulær økonomi i Danmark i 2035 kunne skabe mellem 7000 og 13.000 flere job.

Tidligere i år fremlagde EU-Kommissionen en handlingsplan på området. Den stiller krav til, hvor meget affald EU-landene skal genanvende.

Kommissionen foreslår, at 65 procent af affaldet skal genanvendes i 2030.

/ritzau/