Det er ikke korrekt, når ja-partierne i deres kamp for at overbevise vælgerne siger, at flere organisationer som Reden og Red Barnet bakker op om et ja ved folkeafstemningen på torsdag.

Flere partier har under valgkampen op til folkeafstemningen 3. december støttet sig til, at organisationer som Red Barnet og Reden International bakker op om deres anbefaling til, hvor danskerne skal sætte krydset.

Men det er ikke korrekt. For Reden har »aldrig« opfordret danskerne til at stemme hverken det ene eller det andet i spørgsmålet om retsforbeholdet. Det fortæller leder af Reden International, Kira West:

»Vi er fremkommet med nogle argumenter, som man kan sige, støtter et ja, fordi vi synes, menneskehandelsdirektivet er en god idé at leve op til,« siger hun og uddyber:

»Men der er så meget i den her afstemning, som ikke handler om menneskehandel, og det vil vi simpelthen ikke mene noget om. Det kan vi ikke. Vi ved noget, og så lader vi det være op til politikerne at mene noget.«

Både Venstres EU-ordfører, Morten Løkkegaard (V), og Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), har dog taget blandt andet Reden til indtægt for, at organisationen peger på et ja ved afstemningen torsdag. Men også flere af nej-partierne har forsøgt at dreje Redens argumenter i deres retning og brugt dem som belæg for et nej, fortæller Kira West, der igen understreger, at det ikke kommer på tale, at organisationen anbefaler en holdning til torsdag.

»Det er en balancegang for os, fordi vi er en neutral organisation, som ikke er politisk. Vi arbejder med kvindehandel og det, der er vigtigt for os, er, at vi fortsætter og styrker indsatsen mod menneskehandel. Det gælder både bekæmpelsen af den og forfølgelsen af bagmændene i et stærkt og internationalt politisamarbejde, og at vi beskytter og hjælper ofrene her i landet. Og det er det, vi er optaget af, uanset, hvad vi skal stemme på torsdag,« siger Kira West.