Politisk redaktør vurderer, at Dansk Folkeparti med meldingen om at ville bruge flere penge på dagpengesystemet fisker efter utilfredse socialdemokrater, der bliver udslagsgivende ved valget.

Hvis regeringen skal have en chance for at genvinde magten, skal Socialdemokraterne have fat i tusindvis og atter tusindvis af de vælgere, der ifølge målingerne har forladt Thorning til fordel for Dansk Folkeparti.

Set i det lys er det dårligt nyt for regeringen, at Kristian Thulesen Dahl (DF) i mandagens Jyllands-Posten melder sig klar til at bruge flere penge på et forbedret dagpengesystem.

Det vurderer Jesper Termansen, Radio24syvs politiske redaktør,

»Meldingen er dybt generende for Socialdemokraterne al den stund, at det, som de i øjeblikket prøver af al magt - og reelt er en af de eneste chancer for, at de kan vinde valget - er at trække de vælgere, som er gået til Dansk Folkeparti, over midten igen,« siger han.

Jesper Termansen mener, at DF-formanden fisker i rørte vande.

»Han får sendt et signal om, at de socialdemokrater, der er gået i protest, kan finde hjem hos Dansk Folkeparti, fordi de vil et bedre og mere generøst dagpengesystem end Socialdemokraterne.«

Det er ikke kun Helle Thorning-Schmidt (S), som Thulesen Dahl giver problemer med sin dagpenge-melding.

»Den giver også problemer for Lars Løkke Rasmussen (V), fordi Thulesen Dahl i virkeligheden torpederer en reform, som Løkke stod fadder til. De borgerlige er jo på ingen måde indstillet på at bruge flere penge i dagpengesystemet,« siger Jesper Termansen.

De to regeringspartier har skrevet ind i kommissoriet for dagpengekommissionen, der kommer med sine anbefalinger til september, at en nytænkning ikke må koste mere.

Alligevel er der partier på Christiansborg, som vejrer morgenluft med Kristian Thulesen Dahls budskab.

»Det lægger både et øget pres på regeringen, men det lægger så sandelig også et øget pres på både Dansk Folkeparti og på Lars Løkke Rasmussen. For Dansk Folkeparti peger jo på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, og hvis det skal holde, så må de jo også sørge for, at Lars Løkke Rasmussen er villig til at lægge flere penge på bordet,« siger SF-formand Pia Olsen Dyhr (SF).

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø), tilføjer:

»Hvis Dansk Folkeparti mener det, så er det jo rigtig godt, for så vil det også lægge pres på en eventuel kommende borgerlig regering.«

Både Socialdemokraterne og de Radikale afviser at bruge flere penge på dagpengesystemet.

»Når vi har skrevet i kommissoriet, at løsninger skal være inden for den ramme, der ligger i dag, så er det fordi, vi tror på, at det faktisk er muligt. Det er ambitiøst, men det er nødvendigt at lave et bedre dagpengesystem, hvor der er færre, der falder ud, hvor genoptjeningen bliver lavet om, og hvor det altid giver mening også at tage de små job,« siger politisk ordfører Maja Panduro (S).

Tilsvarende toner lyder fra den radikale minister og stedfortrædende politiske leder, Sofie Carsten Nielsen (R).

»Der kan sagtens være brug for forbedringer, fordi arbejdsmarkedet og verden ændrer sig hele tiden. Men det handler jo bare ikke om at strø flere penge ud og have folk længere i systemerne. Det handler om at få folk hurtigere i arbejde. Det er sådan set det, der er hele vores udgangspunkt,« siger hun.

Dagpengekommisionen ventes at komme med deres udspil til september.