Der skulle spares knap tre milliarder kroner, da nuværende forsvarschef Peter Bartram tiltrådte posten.

København. Det har ikke været let for nuværende forsvarschef, general Peter Bartram, at overtage posten som forsvarschef for knap fem år siden.

Kort forinden var det blevet besluttet på Christiansborg, at Forsvaret skulle skære 2,7 milliarder kroner ud af forsvarsbudgettet.

Det er netop den vigtigste årsag til, at Peter Bartram har haft det svært på posten, siger Peter Ernstved Rasmussen. Han er redaktør for Olfi, der er et netmedie om dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

- Det er ikke nogen ønskeposition for en ny forsvarschef. Det er svært at blive populær på, uanset hvem det havde været, siger han.

Peter Bartram har fredag meddelt, at han ikke går efter en forlængelse af sin femårs tjenesteperiode, som slutter til marts næste år.

Dermed skal forsvarsminister Peter Christensen (V) udpege en ny chef for det danske forsvar.

- Omstændighederne har i høj grad været skyld i hans upopularitet.

- Men havde han været stærkere, kunne han have vundet meget respekt. Han er en af de svageste forsvarschefer meget længe, siger Peter Ernstved Rasmussen.

Da Peter Bartram blev udnævnt til forsvarschef af daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S), var det med ønsket om at få en mand på posten, som "ville slå hælene sammen og sige javel", vurderer redaktøren.

- Han blev klemt i det politiske system. I Forsvaret derimod har man savnet én, som turde sige politikerne imod og sætte en grænse. Men det har medarbejderne ikke oplevet, at Bartram har gjort, siger han.

Fire trivselsmålinger i Forsvaret med Peter Bartram som chef er gået fra dårlig til værre. Der har derfor været oplagte muligheder for at skifte ham ud, siger redaktøren.

- Men når man ikke har skiftet ham ud, er det fordi, der har været så meget blæst om forsvarsministerposten. Mens det er gået elendigt i Forsvaret, er det også gået elendigt politisk, siger han.

I løbet af de knap fem år er tre forsvarsministre skiftet ud.

Efter Nick Hækkerup (S) fulgte Nikolaj Wammen (S). Efter valget overtog Carl Holst (V) indtil han måtte træde tilbage og Lars Løkke Rasmussen (V) hentede Peter Christensen (V) ind.

/ritzau/