EU-Kommissionens vicepræsident, Neelie Kroes, gik mandag åbent ud og anbefalede Helle Thorning-Schmidt til posten som EU-præsident - en manøvre, der før har kostet kandidater posten, siger Europa-redaktør.

Hvis man gerne vil have en toppost i EU, skal man ikke melde sit kandidatur åbent ud. Faktisk er chancerne bedst, hvis man venter med at komme på banen i 11. time, viser erfaringerne fra tidligere forløb. Det siger Radio24syvs Europa-redaktør, Tore Keller.

»Hvis man ser på de kandidater, der tidligere er blevet valgt som for eksempel kommissionsformænd, så er det nogen, der er kommet ind fra sidelinjen i sidste øjeblik. Dem, der er blevet nævnt tidligt i forløbet, har været nogle for kontroversielle kandidater, som man ikke har kunnet samles om,« siger han.

De sidste EU-topposter besættes måske i forbindelse med et EU-topmøde onsdag, og mandag satte EU-Kommissionens viceformand, Nellie Kroes, igen gang i rygterne om, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan være på vej til Bruxelles.

Nellie Kroes skrev på Twitter, at hun mener, at Thorning vil være en »rigtig god efterfølger« for Herman Van Rompuy på posten som formand for Det Europæiske Råd - også kaldet EU-præsident.

Men ifølge Tore Keller er det ikke sikkert, at anbefalingen fra Kroes kan være et benspænd for Thorning.

»Man kan diskutere, om vi alligevel er så langt i processen nu, at anbefalingen fra Neelie Kroes ikke er skadelig for Thorning,« siger Europa-redaktøren.

Et af problemerne ved at være åbenlys kandidat for tidligt i forløbet er, at det giver modstandere og fjender alt for god tid til at grave dårlige historier frem om en og føre modkampagne, forklarer Tore Keller.

Det skete for den polske udenrigsminister Radoslaw Sikorski, der ellers blev nævnt som et varmt emne til posten som EUs udenrigschef meget tidligt i forløbet. Den post ser nu ud til at gå til italieneren Federica Mogherini.

Sikorski blev over tid for svær en kandidat, blandt andet fordi han nåede at markere sig med en benhård linje i konflikten mellem Rusland og Ukraine. Og så nåede nogle af hans fjender også at lække nogle telefonsamtaler, hvor han kritiserer både USA, Storbritannien og flere europæiske ledere.

»Når sådan noget sker tidligt i forløbet, så giver det også god tid til, at alle i EU kan nå at snakke for meget om, hvor uenige de er om kandidaten,« siger Tore Keller.

Så kan man selvfølgelig gøre som Storbritanniens premierminister, David Cameron, og give sin anbefaling på en lidt mere subtil måde end den, der kommer fra Neelie Kroes mandag. Ved sidste EU-topmøde sagde han nemlig, at Helle Thorning-Schmidt har de helt rigtige værdier til at udfylde en toppost i EU, men at han ikke ville ødelægge hendes chancer ved at anbefale hende.

Anbefalinger eller ej, så er det slet ikke sikkert, at posten som EU-præsident bliver besat på topmødet i Strasbourg onsdag. Der er stadig en større kabale, der skal gå op, som kan betyde at beslutningen bliver udskudt til efteråret.