Den socialdemokratiske EU-spidskandidat Jeppe Kofod anklager Morten Messerschmidt (DF) og Morten Helveg Petersen (R) for at have plagieret hans idé om at samle alle danske EU-kandidater i en fælles front for at få stoppet EU's rejsecirkus mellem Bruxelles og Strasbourg.

- Han har tyvstjålet mit initiativ, og det er ikke noget, jeg påstår. Det er en konstatering. Onsdag ved 12-tiden sendte jeg en invitation ud til alle danske spidskandidater om at stå sammen om en fælles erklæring, siger en vred Jeppe Kofod.

Fire timer senere onsdag eftermiddag lancerede Morten Messerschmidt og Morten Helveg Petersen deres initiativ i offentligheden via bt.dk - til Jeppe Kofods store overraskelse.

- Jeg synes, at det er lidt barnligt og lidt plat at gå og stjæle andres idéer på den måde. Ja, latterligt, siger Jeppe Kofod.

Han erkender, at idéen ikke er ny, da mange i årenes løb har talt om at gøre noget ved det upopulære rejsecirkus. Men det er initiativet, og det burde Messerschmidt og Helveg anerkende i stedet for at plagiere det og opfordre andre til at følge deres idé, mener han.

Morten Messerschmidt oplyser, at han sammen med Helveg har arbejdet på deres udspil i flere uger, og at han gik til medierne i går for at undgå, at andre kom ham i forkøbet.



For Jeppe Kofod er det afgørende, at de to dominerende grupper i EU-Parlamentet, socialisterne og de konservative, støtter op om initiativet. Og Messerschmidt og Helveg er medlemmer af grupper i parlamentet, der reelt ikke har den store indflydelse. Men Kofod lægger ikke skjul på, at det uanset opbakningen bliver svært at få stoppet cirkusset.

- Men chancen er der nu. Der er en ny situation ved hvert valg. Dels skal landene sammensætte en ny kommission, er skal godkendes af parlamentet. Det er en god lejlighed til at sige til stats- og regeringscheferne, at de ved førstkommende lejlighed skal gøre noget ved det. Og dels kan man til efteråret blive enige om at gøre en undtagelse fra traktaten og give Frankrig noget andet som erstatning for at opgive parlamentet i Strasbourg, siger Jeppe Kofod.

Han initiativ, som de andre spidskandidater modtog i går ved 12-tiden lyder således:

Vælgererklæring – Vi vil arbejde for ét samlet Europa-Parlament. Vi er af den opfattelse, at Europa-Parlamentets sæde skal samles et sted frem for som idag i Bruxelles, Strasbourg og Luxembourg. Det mener vi fordi:

• De samlede ekstraomkostninger ved at have sæder både i Bruxelles, Strasbourg og Luxembourg beløber sig til over 1,3 mia. kr. årligt. Det svarer til ca. 10 pct. af Europa-Parlamentets årlige budget.

• Når 766 medlemmer af Europa-Parlamentet og mere end 3.000 medarbejdere månedligt rejser til Strasbourg giver det en ekstra udledning på 19.000 tons CO2 årligt.

• 1.27 millioner EU-borgere har skrevet under på, at Europa-Parlamentets sæde skal samles et sted.

• Flytteriet medfører mindre effektivitet i vores parlamentariske arbejde. For størstedelen af medarbejdernes vedkommende bruges omkring én arbejdsdag om måneden på at rejse mellem Bruxelles og Strasbourg.

• Bygningerne i Strasbourg bliver kun benyttet 42 dage om året, og de bruges derfor ikke 89 pct. af tiden. De bliver dog stadig opvarmet og vedligeholdt hele året.

Kilde: Report on the location of the seats of the European Union’s Institutions (2012/2308).

Derfor vil vi i Europa-Parlamentets næste valgperiode, såfremt vi bliver valgt, arbejde for, at Parlamentet samles under et sæde.