Fredag formiddag præsenterede regeringen sit nye kontanthjælpsloft, der sætter en grænse for, hvor meget kontanthjælpsmodtagere kan få om måneden i offentlige ydelser. Læs herunder og forstå det på tre minutter:

Der sættes grænser:

1. Det nye kontanthjælpsloft betyder, at regeringen sætter en grænse for, hvor meget kontanthjælpsmodtagere samlet kan få i offentlige ydelser hver måned.

Dem rammer loftet særligt:

2. Loftet afhænger af, om man er enlig, kontanthjælpsægtepar, og hvor mange børn man har. Det rammer i særlig grad ægtepar med børn

Ægtepar med børn:

3. For et ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp og har børn, kommer loftet ifølge Berlingske til at være på 14.416 kroner pr. person om måneden før skat - Det samme som kontanthjælpen.

4. Dermed kan kontanthjælpsægtepar med børn ikke længere modtage boligstøtte eller særlig boligstøtte.

Jeg er enlig. Hvad med mig?

5. Regeringen lægger også op til et kontanthjælpsloft for enlige. De vil dog ikke blive ramt lige så hårdt, fordi loftet vil være højere en kontanthjælpen. Dermed kan den enlige stadig modtage boligstøtte til en vis grad. Det betyder i praksis, at de enlige ikke vil blive ramt af regeringens forslag, som det ser ud nu.

Hvad vil regeringen med loftet?

6. Regeringens mål med kontanthjælpsloftet er at få flere til at vælge at tage et lavtlønsjob i stedet for at være på kontanthjælp, fordi den økonomiske gevinst vil være højere. Eksempelvis vil et ægtepar med to børn ifølge Regeringen få 3100 kroner mere om måneden - efter skat - hvis den ene tager et job til 18.500 kroner om måneden.

Ruller ferien tilbage:

7. Regeringen vil samtidig droppe den tidligere regerings indførelse af ferie til kontanthjælpsmodtagere, så de altid står til rådighed.

Rådighedspligt:

8. Samtidig vil regeringen indføre en rådighedspligt, der betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde 225 timer inden for et år.

Hvordan rammes de unge?

9. Regeringen foreslår, at ungesatserne i kontanthjælpssystemet bliver harmoniseret. Det indebærer at kontanthjælpen til personer under 30 år med en uddannelse reduceres til SU-niveau. Dermed vil alle under 30 få en kontanthjælp, der svarer til SUen, hvis regeringens forslag gennemføres.

Aktivitetsparate vil fortsat modtage et aktivitetstillæg, så de modtager samme ydelse som aktivitetsparate unge uden en uddannelse.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet