Partiets sundhedsordfører er åben for diskussionen om at lade bøsser donere blod, men vil endnu ikke lægge sig fast på, om folketingsgruppen vil følge ønsket fra landsmødet.

Det radikale bagland vil af med det forbud, der i dag står i vejen for, at homoseksuelle kan donere blod.

Det står klart, efter at et såkaldt resolutionsforslag om netop homoseksuelles mulighed for at donere blod på lige vilkår med heteroseksuelle var til afstemning søndag på partiets landsmøde i Nyborg.

Her stemte et flertal af de fremmødte radikale for at fjerne forbuddet.

I resolutionen hed det:

»Det nuværende forbud mod at homoseksuelle må være bloddonorer er en forældet og diskriminerende tankegang, og Radikale Venstre mener, at det bør ophæves.«

»Forbuddet mod at kunne donere blod er med til at stigmatisere. Homoseksuelle, der har lyst til at donere blod, står i dag overfor enten at skulle lyve om deres seksualitet eller at blive afvist.«

Det er nu op til den radikale folketingsgruppe, hvorvidt den vil tilslutte sig landsmødets beslutning.

Ifølge sundhedsordfører for de Radikale, Marlene Borst Hansen (R), har folketingsgruppen endnu ikke taget stilling til, hvordan den stiller sig i forhold til spørgsmålet, men det skal gruppen nu tage en diskussion om.

»Jeg kan godt følge forslaget, og jeg vil derfor gå til nogle af de større organisationer, som arbejder med området, for at høre, hvorfor de har en modstand mod det. Det er en diskussion med mange nuancer, og dem vil jeg have med,« siger hun.

Marlene Borst Hansen peger på, at der findes argumenter, der taler for et forbud, ligesom andre taler imod, men hun kan umiddelbart godt følge landsmødet » da det virker som det mest logiske.«

Et flertal i Folketinget uden om regeringen har allerede opfordret til, at forbuddet bliver ophævet.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har tidligere sagt til Information, at han er villig til at tage debatten med sundhedsordførerne.

Han mener dog ikke, at det er et spørgsmål om homoseksuelles rettigheder.

»Personligt er jeg bestemt optaget af, at homoseksuelle ikke diskrimineres, men det her handler ikke om homoseksuelle. Det handler om patienternes sikkerhed - ingen skal være bange for at blive smittet med en alvorlig sygdom, når de modtager donorblod. Og så længe Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er større risiko, så lytter jeg til det,« sagde han til Information i maj.