Førstegangsforældre skal undervises i bleskift, kolik, økonomi og jura, lyder det fra de Radikale, der mener, at det vil føre til mere velfungerende familier og sparede udgifter til anbringelse og sygdom.

De Radikale vil sende vordende forældre på skolebænken for at blive rustet til forældrerollen.

Det foreslår partiet børne- og familieordfører, Lotte Rod (R), der mener, at en forældreuddannelse vil føre til mere velfungerende børn og sparede udgifter til for eksempel anbringelser.

»Vi vil lave en forældreuddannelse til førstegangsforældre, så vi kan sætte så tidligt ind som overhovedet muligt. Det vil betyde, at vi vil kunne hjælpe mange flere børn, så det ikke er over otte procent af alle danske børn, der skal vokse op med udsigt til psykiske lidelser, anbringelse uden for hjemmet eller misbrugsproblemer,« siger Lotte Rod.

Hun baserer sit forslag på beregninger fra Centre for Economic and Business Research på Copenhagen Business School (CBS), der for pensionsselskabet Skandia har gjort op, at 8,2 procent af alle danske børn statistisk set vil få et liv i »udenforskab« med for eksempel psykiske lidelser, anbringelse uden for hjemmet eller misbrugsproblemer. Den slags dårligdomme koster samfundet 72,3 milliarder kroner om året per ungdomsårgang.

Ifølge de Radikale skal forældreuddannelsen være et frivilligt tilbud til førstegangsforældre, og det skal være kommunerne, som står for at afholde kurserne.

»Tanken er at sammensætte forældre på tværs af alder og uddannelsesbaggrund, allerede mens mor er gravid. Det vil betyde, at forældrene får et stærkt netværk og en viden om barnets udvikling,« siger Lotte Rod, der forestiller sig, at forældrene kan blive undervist af læger, pædagoger og psykologer.

Undervisning i økonomi og jura bør ifølge de Radikale også være en del af »pensum« på forældreuddannelsen. De Radikales børne- og familieordfører henviser til, at Sverige har gode erfaringer med et lignende initiativ, der har medført færre skilsmisser og færre socialt udsatte børn og unge.

Ifølge de Radikale er der også en samfundsmæssig gevinst at hente ved at indføre forældreuddannelsen:

»Hvis vi kan få antallet af udsatte børn og unge ned fra otte til syv procent, så vil det give samfundet en gevinst på ni milliarder kroner per årgang, fordi der vil være færre udgifter til overførsler og flere skatteindtægter,« siger Lotte Rod.

De Radikale vil nu drøfte forslaget med de øvrige partier på Christiansborg.