De Radikales forslag op en fremskynding af stigningen i pensionsalderen møder opbakning fra Liberal Alliance og de Konservative. Det kan blive starten på en politisk lavine, siger Martin Lidegaard.

De Konservative og Liberal Alliance melder sig torsdag parat til at fremskynde stigningen i pensionsalderen, så den allerede træder i kraft i 2025 i stedet for 2030. Den udmelding falder i god jord hos de Radikale, som i flere omgange har foreslået at hæve pensionsalderen og fremskynde stigningen.

»Jeg er utrolig opstemt over Liberal Alliances og de Konservatives opbakning til forslaget. Jeg håber, det kan blive starten på en politisk lavine, hvor de andre partier også vil kunne se, at hvis vi gennemfører det her, og bare beder danskerne om at arbejde et halvt år mere, så får vi pludselig penge til alt det, vi gerne vil have,« siger finansordfører for de Radikale, Martin Lidegaard (R).

Velfærdsforliget fra 2006 sikrede, at pensionsalderen skal stige fra 67 år til 68 år i 2030. Men en uforudset udvikling i folkesundheden har fået danskerne til at leve længere, og derfor er der behov for at fremrykke tiltaget, mener altså både de Radikale, Liberal Alliance og de Konservative.

Mens Venstres beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) ikke ønsker at kommentere forslaget, maner Socialdemokraterne forslaget til jorden.

Her mener man ikke, at der er behov for at fremrykke en stigning i pensionsalderen, og finansordfører Benny Engelbrecht (S) kalder Danmark for en »foregangsland«, når det kommer til at fremtidssikre de offentlige finanser.

Men den nye økonomiske situation i Danmark kan få de to store partier på andre tanker, håber Martin Lidegaard.

»Dansk økonomi har det desværre ikke så godt, som vi troede og håbede. Derfor håber jeg, at både Socialdemokraterne og Venstre vil genoverveje det. Vi vil alle sammen i Folketinget så utroligt gerne investere i fremtiden, i vores børn, i uddannelse og i vores ældre. Men vi har ikke råd til det, hvis ikke vi gør noget. Og det »noget« kunne være det her. Jeg forudser, at det her forslag går, som det gik med efterlønnen. Det er de små partier, som har modet til at sige det først, men det ender med, at hele Folketinget bliver enige om det,« siger han.

Folketinget skal til efteråret endeligt beslutte at hæve pensionsalderen fra 67 til 68 år fra 2030 som følge af velfærdsforliget.