Selvom Morten Østergaard har meldt klart ud, at han ikke vil arbejde for øremærket barsel til mænd, besluttede et massivt flertal på det radikale landsmøde, at det er partiets politik.

Spørgsmålet om øremærket barsel til mænd er efterhånden en gammel traver hos De Radikale - således også søndag på partiets landsmøde, hvor emnet blev debatteret, og de delegerede efterfølgende med et klart flertal vedtog, at det er partiets politik at kæmpe for »ligestilling på barselsområdet«.

Helt konkret ønsker partiet, at op til tolv uger af barselsperioden efter barnets fødsel sikres til hver forælder, for som situationen er i dag, er der for mange steder på arbejdsmarkedet, hvor mænd reelt ikke har muligheden for at tage barsel, lød argumentet fra talerstolen.

Signe Mie Jensen fra Københavns Storkreds, der står bag resolutionsforslaget, tordnede imod modstanderne af at øremærke en del af barslen til mænd.

»Modstanderne siger, at lovgivningen er i orden, at mænd har mulighed for at tage barsel, men jeg ved ikke, hvad det er for en fantasiverden, de så lever i. I den virkelige verden er der masser af små virksomheder, hvor barsel til mænd ikke er en del af kulturen. Masser af arbejdspladser, hvor mænd konstant får krænket deres ret til barsel,« sagde hun.

Og et overvældende flertal af hendes partifæller var altså enige. Hermed går partiets landsmøde imod den linje, som den politiske leder Morten Østergaard (R) lagde, da han efter overtagelsen fra Margrethe Vestager blev spurgt til netop den øremærkede barsel.

»Jeg vil altså ikke trave helt ind i dagligstuen og træffe den beslutning på vegne af de danske familier,« sagde Morten Østergaard i et interview med Politiken.

Men det er noget sludder, mener Pernille Boye Koch, også delegeret fra København og varm fortaler for øremærket barsel.

»Reelt har fædre ikke en individuel ret, det kræver noget øremærkning. Det er ikke tvang, det er klassisk socialliberalt politik. Og det har intet at gøre med at træde ind i folks dagligstuer, vi træder ind i det 21. århundrede,« sagde hun fra talerstolen.

Umiddelbart vil søndagens afstemning om øremærket barsel dog ikke ændre på den radikale kurs i regeringen eller i Folketinget. I de Radikale bliver folketingsgruppen ikke bundet af de resolutioner, som bliver vedtaget af landsmødet, og politisk leder Morten Østergaard holder fast i, at regeringen ikke ændrer retning:

»Det, der blev vedtaget her, er jo radikal politik, men regeringens politik bliver ikke ændret som følge af det. Vi traf vores beslutning omkring det her sidste år, og det spor forfølger vi selvfølgelig, men nu har partiet manifesteret sin holdning,« siger han.

Øremærket barsel til mænd fremgik af SRSF-regeringens regeringsgrundlag, men for cirka et år siden blev planerne droppet, dengang til stor utilfredshed i det radikale bagland, hvor flere tordnede mod ledelsen på partiets landsmøde.

Som plaster på såret foreslog regeringen i stedet at indføre en skattefradragsordning, så familier, der delte barslen mere lige, ville få en kontant bonus på 100 kroner om dagen. Få måneder efter - i forbindelse med finanslovsforhandlingerne - røg den idé imidlertid også i skraldespanden.