Statsligt ansatte skal selv have lov at vælge, hvor de vil arbejde. Derfor foreslår de Radikale at opføre kontorlandskaber i yderområder til ansatte i ministerier og styrelser.

Fra næste år skal alle nye statslige stillinger slås op med mulighed for selv at vælge mødested - i en hvilken som helst region i landet. Sådan lyder et nyt forslag fra de Radikale.

»Det vil betyde, at hvis en medarbejders ægtefælle for eksempel for job i Kalundborg, så kan man vælge at have nogle af sine arbejdsdage her og ved hjælp af almindelig ny teknologi, kan man tale med kollegaer og den slags ting,« siger partileder Morten Østergaard (R).

Nærmere bestemt ønsker de Radikale at oprette fem-ti såkaldte SFA-huse (Statens Fælles Arbejdspladser, red.) i Region Nordjylland, Midtjylland, Sydjylland og Sjælland. SFA-husene skal have det nødvendige udstyr til, at medarbejderne bare kan møde op og passe deres arbejde, og de skal kunne benyttes af flere statslige arbejdspladser ad gangen.

Samtidig skal ministerierne sætte mål for, hvor mange statslige arbejdspladser, der årligt skal flyttes ud af hovedstaden. Det er her SFA-husene ifølge de Radikale bliver relevante, da medarbejderne får mulighed for selv at vælge, om deres daglige mødested skal være i et af husene eller på »hovedkontoret« i eksempelvis styrelsen eller ministeriet.

»Hvis man får lavet sådan en plug and play-infrastruktur, og samtidig har en målsætning om, at alle skal øge deres andel af statslige arbejdspladser uden for hovedstaden hvert eneste år, så kan vi få en proces, hvor vi rent faktisk vender trafikken i stedet for at tro, at det kan ordnes fra den ene dag til den anden,« siger Morten Østergaard.

»Den infrastruktur vil gøre, at der kommer til at være statslige arbejdspladser i alle dele af Danmark, og at der gradvist bliver flere og flere ansatte her, fordi det er så ukompliceret. Hver gang, de omstrukturerer - hvad man gør ofte - så kan man sige, at de her opgave kunne lige så godt løses i Vestjylland som i Valby.«

De Radikale vil dog ikke sætte konkrete tal på, hvor mange statslige arbejdspladser, der hvert år skal flyttes ud af hovedstaden. Det skal være op til regeringen, mener Morten Østergaard.

»Hvis der ikke skal gå christiansborgfnidder i den, så er det vigtigt, at det er regeringen, der har ansvaret for at tilrettelægge det. Derfor siger vi bare, at andelen skal stige hvert eneste år. Det er bare vigtigt, at vi får vendt strømmen, sådan at der for hvert år bliver flere statslige arbejdspladser uden for hovedstaden,« siger han.

Venstre-regeringen er også optaget af at flytte statslige arbejdspladser ud i yderområderne. I valgkampen lovede de, at en arbejdsgruppe inden for to måneder efter valget skulle have en plan for udflytning af arbejdspladser klar. Den dato er overskredet. I regeringsgrundlaget hedder det, at planen kommer inden Folketingets åbning den første tirsdag i oktober.