R vil have indflydelse på alle områder - også udlændingepolitik, hvis partiet skal pege på Mette Frederiksen.

København. Uenigheden mellem Socialdemokratiet og De Radikale har aldrig været større på udlændingepolitikken.

Alligevel understreger De Radikales leder, Morten Østergaard, at partiet ikke har tænkt sig at give køb på udlændingepolitikken, selv om Socialdemokratiet har flertal med blå blok.

Hvis De Radikales mandater skal gøre S-formand Mette Frederiksen til statsminister, så må hun give sig på dele af udlændingepolitikken, siger Morten Østergaard.

- Vi vil gerne pege på Mette Frederiksen som statsminister og deltage i et regeringssamarbejde. Men det kræver, at man vil andet og mere end at få en ny statsminister. Der skal også komme en ny politik.

- Man kan i hvert fald ikke regne med, at vi bakker op om en hvilken som helst regering med en hvilken som helst politik.

Spørgsmål: Skal I have indflydelse på udlændingepolitikken for at pege på Mette Frederiksen?

- Vi skal have indflydelse på alle områder, også på udlændingepolitikken, siger Morten Østergaard.

Udmeldingen kommer før et møde mellem alle lederne af oppositionspartierne på Christiansborg tirsdag.

Her var der på forhånd lagt op til forsoning. Udmeldingen fra Morten Østergaard vil dog næppe øge Socialdemokratiets appetit på en ny regering med deltagelse af De Radikale.

For nylig kaldte S-gruppeformand Henrik Sass Larsen De Radikale for "humanistiske utopister", der sætte "velfærdsstaten på spil for indvandringen skyld".

De Radikales modsvar fra Sofie Carsten Nielsen: Henrik Sass Larsen lyder "fuldstændig som Martin Henriksen og DF".

Bag kulisserne har det siden sidste valg været en udbredt opfattelse i Folketingets største parti, at De Radikale havde en stor del af ansvaret for valgnederlaget.

Den højlydte markering af blandt andet De Radikales udlændingepolitik kostede rød blok, lyder vurderingen blandt flere socialdemokrater.

Siden har forholdet været anstrengt. De Radikale mener, at Socialdemokratiet går i den forkerte retning ikke bare på udlændingepolitikken, men også på den økonomiske politik. Her har S blandt andet har afvist at hæve pensionsalderen.

For to uger siden blev uenighederne understreget, da De Radikale hyldede Venstres Kristian Jensen i en annoncekampagne. Den kom, efter at Venstres næstformand i et interview med Berlingske havde talt varmt om globalisering og EU.

Kampagnen fik Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard, til at skrive på det sociale medie Twitter:

- Har Radikale helt tabt snutten? Skal Danmark "være større" med milliardbesparelser på uddannelse, forskning og ulandsbistand?

Det sidste med henvisning til, hvordan oppositionen opfatter VLAK-regeringens politik.

Morten Østergaard afviser dog, at der er en anstrengt stemningen mellem de to tidligere regeringspartnere:

- Når vi kommer ind og får sat os ned, så er stemningen lige så fin, som den plejer at være.

- Jeg er ikke enige med nogen af de øvrige partier om alting. Men jeg er enige med dem alle sammen om nogle ting. Det er også derfor, vi kan mødes og drøfte tingene som i dag, siger Morten Østergaard.

/ritzau/