Vil færre udlændinge begå kriminalitet i Danmark, hvis de ved, at de ikke må se TV? Selvfølgelig ikke, lyder det fra SF og de Radikale, der afviser konservativt forslag.

Løsningen på det stigende antal udenlandske indsatte i de danske fængsler er ikke at forringe forholdene bag tremmer.

Det er de Radikale og SF enige om, efter de Konservative har foreslået at fratage indsatte uden dansk pas adgangen til TV eller anden underholdning, mens de sidder i fængsel.

»Vi skal ikke have fængsler, hvor fængselspersonalet står i døren og sender alle danskere til højre og alle udlændinge ned af trappen til de usleste forhold, fordi de har en anden etnicitet. Det er under lavmålet,« siger de Radikales næstformand, Sofie Carsten Nielsen (R).

Hun mener ikke, at kriminelle bliver mindre kriminelle af at blive behandlet dårligt.

»Hvad er det egentlig, de Konservative vil løse med det her forslag? Vi får jo ikke færre kriminelle ved at stå og sortere folk ved indgangen og sende nogle ned i kælderen uden fjernsyn. Må jeg lige minde om, at vi er en retsstat. Jeg tvivler også meget på, at det overhovedet er lovligt. Det er jo diskrimination,« siger hun.

Hos de Radikale peger man i stedet på en løsning, der går på at afskaffe retsforbeholdet.

»Dermed kan vi kan få et fuldt integreret politisamarbejde mellem de europæiske lande. Og samtidig er det vigtigt for os, at udenlandske kriminelle skal afsone i deres hjemland - også ved de korte straffe,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Også SF afviser de Konservatives forslag, som partiets retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), kalder et »vand-og-brød-forslag«.

»Det bedste er at få sendt så mange som muligt hjem, for vi har hverken tilbud til dem i vores fængsler eller kræfter til at sluse dem ud i samfundet igen, når de har afsonet deres straf. Men at lave vand-og-brød-lignende forhold er ulovlig diskrimination, så det kan næppe lade sig gøre,« siger hun.

Karina Lorentzen Dehnhardt peger desuden på, at det kan blive et hårdt arbejdsmiljø for de ansatte og føre til flere farlige konflikter, hvis ikke de indsatte har noget at bruge tiden på.

»Når man hver dag sidder så mange timer i en celle, kan det ikke nytte noget, at man ikke har noget at give sig til. Vi ved også, at de indsatte bliver psykisk syge og lider meget under en isolationslignende form for fængsling. Så jeg tror ikke på det her forslag,« siger hun.

Tal fra Kriminalforsorgen viser ifølge DR, at 15 procent af de indsatte i de danske fængsler er uden dansk pas. I 2004 udgjorde samme gruppe fem procent.