Føler sig stemplet som 'ond' af udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen

Danmarks nye udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) bedriver holdningsbaseret politik om dansk udviklingsbistand og fordummer debatten.

Sådan lyder en barsk kritik af den nye radikale udviklingsminister, Rasmus Helveg Petersen, fra en professor i nationaløkonomi på Aarhus Universitet.

Fredag 3. januar deltog Christian Bjørnskov ph.d. og professor i nationaløkonomi på Aarhus Universitet i et program i Radio24syv, hvor effekten af dansk udviklingsbistand blev diskuteret med udviklingsministeren og Mellemfolkelig Samvirkes generalsekretær, Frans Michael Jansen.

Professoren følte sig efter programmet stemplet som ’ond’, alene fordi han forsøgte at inddrage reel forskning i debatten om effekten af de cirka 16 mia. årlige danske udviklingskroner.

- Når der kommer en ny minister for et så stort internationalt område, burde han sætte sig ordentlig ind i forskningen på området og sætte sig ud over sine egne holdninger. I stedet fordummer han debatten til udelukkende at handle om holdninger og skyder mig og andre i skoene, at vi har onde motiver, når vi siger, at udviklingsbistanden ikke virker, siger Christian Bjørnskov, der mener, at det bliver et demokratisk problem, når man på den måde forsøger at stoppe en ret væsentlig debat om Danmarks internationale engagement.

Konkret sagde ministeren blandt andet i radioprogrammet: ’Christian Bjørnskov er helt alene. Ikke bare her i studiet, men generelt i hele verden, når det gælder det her standpunkt med, at 80 pct. af pengene er spildt. Det er et ekstremt standpunkt. Det er faktisk forholdsvis yderliggående.’

- Når jeg som forsker står i en debat om ulandshjælp, gør jeg naturligvis mit bedste for at formidle, hvad forskningen siger, forklarer Christian Bjørnskov til BT.

Bjørnskov mener, at udviklingsbistanden er et felt, hvor mange politiker bevidst overhører forskningen, fordi det kan være giftigt at sige, bistanden ikke har nogen effekt, da det hurtigt bliver forvekslet med, at man ikke ønsker at give bistand.

- Almindelige mennesker kommer hurtig til at opfatte det sådan, at man ikke vil have at hjælpen virker. Altså går det hurtigt fra at blive en forskningsbaseret udtalelse til en holdning.

Derudover er udviklingsdebatten i høj grad præget af praktikere, mener Bjørnskov.

- Mange har været ude at se bistandsprojekterne med egne øjne. Det bliver f.eks. synligt for dem, at der er en velfungerende skole, skabt af dansk bistand. For mange praktikere kommer det efterfølgende til at føles forkert også at forholde sig til de bivirkninger, hjælpen har skabt.

Rasmus Helveg Petersen afviser professorens beskyldninger.

I en mail til BT skriver han:

’Nu kan jeg forstå, at Christian Bjørnskov føler det som et personangreb, at jeg stiller op i en debat og er dybt uenig med ham i hans udlægninger. Det er vi heldigvis mange, der er. Både forskere, fagfolk og debattører. For udviklingsbistanden virker som hovedregel. Det er der stribevis af eksempler på.’