Det er paradoksalt og et mærkeligt match, at Helle Thorning-Schmidt nu kandiderer til en international flygtninge-toppost, når hun som statsminister blev anset for at være en strammer på udlændinge- og flygtningeområdet. Sådan lyder det fra en ekspert.

»Det er den første stramning i 12 år«.

Denne sætning gentog den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) igen og igen i valgkampen for få måneder siden. Hun forklarede, at SR-regeringen for første gang i 12 år havde strammet i reglerne for at opnå asyl i Danmark. Få måneder efter valgkampen er Helle Thorning-Schmidt blevet indstillet som Danmarks kandidat til posten som FN's flygtningehøjkommissær. Hvis hun får posten, kommer hun sandsynligvis til at lægge sin hardliner-retorik på udlændinge- og flygtningeområdet på hylden.

Læs også:

Ole Wæver, professor i statskundskab ved KU, kalder det paradoksalt, at det netop er denne toppost, den tidligere statsminister nu kandiderer til.

»Det er en smule paradoksalt. Hun er en stærk kandidat til posten, men det er et mærkeligt match, når hun har været strammer på det her område i dansk sammenhæng,« siger han.

Læs også:

Han hæfter sig dog ved, at Danmark generelt har et godt ry, når det kommer til behandlingen af flygtninge, så han tvivler på, at Thornings indenrigspolitiske retorik vil skade hende i bestræbelserne på at nå i mål med posten.

Læs også:

En anden dansker har tidligere haft posten som FN's flygtningehøjkommissær. Det var den tidligere Venstre-statsminister Poul Hartling, der efter sin tid som statsminister havde posten i perioden 1978 til 1985. Han fik endda tildelt Nobels Fredspris for FNs flygtningearbejde i 1981.

Om Helle Thorning-Schmidt vil opnå de samme meritter, hvis hun får posten, står hen i det uvisse. Men det er uden tvivl om stor post, lyder det fra Ole Wæver.

»Det er specielt en stor post, når flygtningedebatten står højt på dagsordenen, fordi så får hun mulighed for at profilere sig. Men det er også op til hende selv, hvor meget politisk magt hun vil lægge i posten,« siger han og fortsætter:

»Anders Foghs NATO-post var der lidt mere swung over, så Foghs post bliver nok svær at slå. Men sammen med Poul Hartling følger hun lige efter,« lyder det fra Ole Wæver.

I august 2014 skulle Helle Thorning-Schmidt have været en af de stærkeste kandidater til EU-præsidentposten, men måtte ved målstregen se sig slået af polakken Donald Tusk.