Regeringen lægger op til en ændring af Naturbeskyttelsesloven, som skal danne grundlag for byggerier langs kysten. Professor advarer mod, at byggerierne ikke må tage overhånd.

Under overskriften »Vækst og udvikling i hele Danmark« lægger regeringen nu op til at liberalisere planloven. Som en del af liberaliseringen skal den såkaldte Strandbeskyttelseslinje under lup, så det igen bliver lovligt at bygge langs de danske kyster.

Men man skal ikke tillade ukontrollerede byggerier, lyder det nu fra professor i miljøret ved Københavns Universitet Peter Pagh.

»Det er vigtigt, at man på den ene side får præciseret, at bagateller ikke skal under loven, men at man på den anden side også finder en måde, hvorpå man sørger for, at byggerierne ikke udvikler sig ukontrolleret,« siger han.

Som loven er nu, skal der være minimum 300 meter fra vandkanten til nærmeste byggeri. Det tæller også skure, bænke og skilte.

Ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet vil regeringen give mulighed for, at virksomheder og private borgere kan få dispensation, når det handler om små byggerier. Det skal skabe bedre vilkår for vækst og udvikling både i og uden for de største byer, fremgår det i vækstplanen.

»Men det er klogt, hvis man finder en måde at kontrollere større byggerier i større mængder. Enkelte steder vil det selvfølgelig ikke betyde noget afgørende, men det er vigtigt, hvordan lovteksten kommer til at se ud,« understreger Peter Pagh.

Som en del af regeringens vækstplan skal der godkendes 15 større turismeprojekter langs den danske kyst i løbet af 2016 og 2017. Det har fået Danmarks Naturfredningsforening til at kalde det »ødelæggende« for Danmarks kystlandskaber.

Det afvises af Peter Pagh, der ikke ser noget problem i, at man tillader enkelte byggerier på den mere end 7.300 kilometer lange danske kyststrækning.

»Man skal passe på med ikke at gøre det her til ren symbolik. Det, at man nogle få steder bygger ti eller 15 byggerier, kommer ikke til at have voldsom virkning på kyststrækningen,« siger han.

Efter planen skal liberaliseringen af planloven evalueres nogle år efter, den er trådt i kraft.