Folk med høje indkomster arbejder meget i forvejen, og lavere skat får næppe ønsket effekt, mener professor.

København. Regeringen vil have flere i job med en skattereform, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har præsenteret tirsdag formiddag.

Men effekten vil være begrænset, vurderer professor i samfundsvidenskab Bent Greve fra RUC.

- Der er ikke fuldstændig enighed om, hvad teorien og empirien siger. Men grundliggende tror jeg ikke på, at det skaber ret mange nye job, siger Bent Greve.

Det skyldes, siger RUC-professoren, at folk, der betaler topskab, arbejder så meget, at de næppe kan arbejde mere.

Hvad angår reformens jobfradrag på 17.000 kroner og en jobpræmie på 30.000 til langtidsledige, som kommer i job, er effekten ifølge Greve også tvivlsom.

- Det hænger sammen med, at mange af dem, der har været langtidsledige, også har været længe væk fra arbejdsmarkedet. Og de har svært ved at komme tilbage.

- Derfor er det ikke nødvendigvis en økonomisk gulerod, der er afgørende for, om de kommer tilbage. Det er i virkeligheden, at der kan skabes nogle jobåbninger, og at de får de nødvendige kompetencer, siger Bent Greve.

Professoren understreger, at det er vanskeligt at spå om effekten af en reform, som den regeringen fremlægger, da der er mange andre faktorer i spil.

Da man fjernede mellemskatten i 2009, fik det ikke den ønskede effekt. Årsagen var dengang finanskrisen, påpeger Bent Greve.

/ritzau/