Tre steder i Midtjylland overtager virksomheder den rolle, som praktiserende læger hidtil har udfyldt. Flere steder vil følge efter, lyder det fra ekspert og regionerne. Sundhedsministeren er tilfreds.

Når 2014 bliver til 2015, stopper Lise og Niels Forsom efter 40 år som praktiserende læger i Sunds ved Herning.

Da de ikke har kunnet sælge klinikken, har Region Midtjylland haft lægeopgaven sendt i udbud, og det vandt firmaet Falck Healthcare. Noget tilsvarende sker to andre steder i Region Midtjylland ved årsskiftet. Det er en ny lov, der gør det muligt for regionerne at sende opgaven i udbud.

Bent Hansen (S), formand for Region Midtjylland og Danske Regioner, tror, at lignende løsninger kommer på tale andre steder i Danmark.

»Jeg er meget glad for, det lykkedes at sikre borgerne i de tre områder lægedækning. Jeg tror, at man vil se tilsvarende løsninger i begrænset omfang andre steder, hvor alle andre muligheder er udtømt«.

Kjeld Møller Pedersen, sundhedsøkonom og professor på SDU, forudser flere private firmaer i de gamle klinikker, ligesom han forventer at se læger i større byer oprette sattelitafdelinger i mindre samfund.

»Det vil vi utvivlsomt se, fordi der er og vil være mangel på praktiserende læger i nogle år frem. Der er også meget, som tyder på, at det for de såkaldte udkantsområder er svært at tiltrække nye praktiserende læger.«

Forudsigelserne vækker bekymring hos de praktiserende læger.

»Helt overordnet mener vi, at opgaven løftes bedst af praktiserende læger, som varetager driften af den praksis, de selv arbejder i. Her er det nogle konsortier, som går ind og byder på opgaven - står for det, men ikke selv deltager i det. Vi mener, at borgerne mister den kendskab og kontinuitet, som er nogle af grundværdierne i almen praksis,« siger Bruno Melgaard Jensen, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Kjeld Møller Pedersen understreger, at Region Midtjylland i det konkrete tilfælde gør det nødvendige.

»Man må ikke glemme, at det, der er årsagen, er ikke, at der skal nye private aktører ind på markedet - årsagen er ganske enkelt, at regionen har en forsyningspligt og skal sørge for, at der er læger til folk.«

PLOs Bruno Melgaard Jensen medgiver, at problemet til dels er selvforskyldt.

»Vi er enige i, at det har været enormt svært at få kolleger til de her områder. Vi har arbejdet på det i fællesskab, og det er ikke lykkedes. Vi synes stadig, at man skal forsøge at finde løsninger i fællesskab, som kan gøre, at man får regulære praktiserende læger til at drive det - også i yderområderne«.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er ikke bekymret over de privates indtog.

»Om det er private eller offentlige, der leverer, er ikke det afgørende for mig - så længe det er en del af det fælles sundhedsvæsen. Og når det kniber med at tiltrække praktiserende læger flere steder i landet, så er det fint, at regionerne har mulighed for at indgå aftaler med private.«

Tilsvarende toner lyder fra Lars Engberg, formand for Danske Patienter.

»Vores holdning er, at alternativet er jo værre: At man som borger ikke har nogen læge.«

Lars Engberg er enig med Bruno Melgaard Jensen i, at de praktiserende læger kan noget særligt.

»Det er klart, at løsningen med de private firmaer er ikke så god som det at have sin egen læge, fordi det vil formentlig være sådan, at man som borger ikke kan være sikker på at få den samme læge næste gang. Der er et stykke vej fra den gængse opfattelse af familielægen og til det her.«