Indsatsen for at sikre rent vand i dansk natur er kommet dårligt fra start. Og det vil kun gøre det sværere for Danmark at leve op til EUs krav de kommende år, lyder det fra miljøorganisation og landmænd.

Danmark halter alvorligt bagefter med første generation af vandplaner, der skal sikre rent vand i søer, vandløb og fjorde. Første generation, som er en del af EUs vandrammedirektiv, skulle være afleveret i 2009, men er ikke færdig endnu.

Det kommer til at få en afgørende betydning for anden generation af vandplaner, der skal være klar i 2015. Sådan lyder det fra både interesseorganisationerne Det Økologiske Råd og Landbrug & Fødevarer samt en miljøretsekspert, der alle kritiserer politikerne for ikke at have løst opgaven - til stor skade for de danske vådområder.

»Det skyldes simpelthen manglende politisk mod og vilje, at vi stadig er rigtig langt fra at nå målene. Omkring 70 procent af vandløb og søer er stadig i dårlig økologisk tilstand. 90 procent af naturtyperne er ugunstigt stillet og 40 procent af arterne er stadig truet,« siger vandmiljøekspert Leif Bach Jørgensen, der er medlem af sekretariatet i miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

Viceformand Lars Hvidtfeldt fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer er enig med Det Økologiske Råd i, at de danske politikere bærer skylden. De burde have taget magten tilbage fra embedsværket i Miljøministeriet, mener han.

»Miljøministeriet og deres styrelser valgte fra dag ét at slå for stort et brød op, som de ikke kunne bage. Landmændene er optaget af, at Danmark følger vandrammedirektivet, men det skal gøres ordentligt. Og ministeriet har gentagne gange sendt vandplaner ud, hvor både det juridiske og det faglige grundlag ikke har været i orden,« siger Lars Hvidtfeldt, der heller ikke mener, det er lykkedes at luge ud i faglige fejl i de kommende planer for anden generation.

I slutningen af marts 2014 afgav statsrevisorerne en beretning om arbejdet med vandplanerne. I rapporten skriver de seks politikere, at »forsinkelsen indebærer risiko for, at viden og erfaringer fra første generation af vandplaner ikke nyttiggøres i anden generation af vandplanerne«, samt »at der ikke er nok tid til at gennemføre indsatserne«.

Den vurdering er Leif Bach Jørgensen fra Det Økologiske Råd enig i.

»Opgaven i anden generation er stort set den samme, som den var i 2009, da vi satte i skub i første generation af vandplaner. Vi står over for en opgave med at stille mål op klart og tydeligt, så alle kan se, hvad det er for en opgave, vi skal løse,« siger vandmiljøeksperten.

Professor og miljøretsekspert Peter Pagh fra Københavns Universitet mener slet ikke, at Danmark skal bruge mere tid på første generation af vandplanerne, men i stedet bør fokusere på anden generation.

»Der er mange ting, der peger i retning af, at første generation af vandplanerne næppe er gyldige. Jeg mener, de er besluttet på et mangelfuldt grundlag og ikke opfylder kravene i vandrammedirektivet. Og det er det helt grundlæggende. Så jeg forstår ikke meget af, man fortsat arbejder på første generation af vandplaner,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til kritikken fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S), der holder påskeferie.

Hun tog hul på anden generation af vandplanerne, da hun tidligere på måneden præsenterede en ramme på små 700 millioner kroner, som skal forbedre forholdene i kilometervis af åer og bække landet over.